Stanley Cup Teuvoa odotettiin Mosahallissa kuin joulupukkia

teräväinen
Mosahalli mykistyi ja repesi. NHL-sankari Teuvo Teräväinen laskeutui nuoruutensa Mosahalliin areenalle Stanley Cupin kera. KUVA HEIMO LAAKSONEN

Tapanilan urheilukeskuksen Mosahallissa elettiin jouluaaton jännitystä muistuttavia hetkiä harvinaisena aurinkoisena heinäkuun 22. päivän tiistaina. 500-päinen eräläisten ja fanien joukko odotti hiljaa kuin joulupukkia vuoroin vilkuilleen kelloa ja Mosahallin oviaukkoa. Kiltteys palkittiin kello 11.48. Portaille tupsahti NHL jääkiekkomestari Teuvo Teräväinen Stanley Cup -pysti suorilla käsivarsillaan. Puhkesi huutomyrsky!

Chicagossa riehunut myrsky viivästytti arvostetun Stanley Cupin saamista Mosaan. Vajaan vuorokauden viive palkittiin. Erän salibandykasvatti sai lämpimän vastaanoton areenalla, jossa hän salibandyjunnuna esiintyi vastustajan kauhuna. Tilastojen mukaan Teuvo, urheilullinen monilahjakkuus, tehtaili Erän junnupaidassa noin kolme maalia jokaisessa ottelussa. Yhtenä viimeisenä helmenä ennen totaalisesti jääkiekkoon siirtymistä tuore NHL-mestari oli avainpelaaja Erän voittaessa vuonna 2009 salibandyssä C-nuorten Suomen mestaruuden.

On suorastaan uskomatonta, että samaa oman kylän poikaa juhlittiin nyt maailman kovimman jääkiekkoliigan mestarina. Mestariseura Chicago Blackhawks näkyi myös Mosahallissa, monella fanilla oli seuran punamusta fanipaita tai lippis. Täydellisimmillä molemmat. Vastavoimaa toivat Erän sinisiin pukeutuneet. Yksi noin puolen tunnin visiitin kohokohdista oli Erän salibandypomo Jari Oksasen juhlakalulle luovuttama Erän sininen pelipaita, jota vahvisti ja yksilöi NHL:n pelinumero 86 ja TERÄVÄINEN nimi selässä.
-Ovet ovat auki, pelipaikka on vapaana, kuului Oksasen ytimekäs luovutuspuhe.

Lätkätähteä hymyilytti, etenkin kun paidan vastaanottamista seurasi kaiken kansan edessä try out. Oksanen ojensi Teuvolle salibandymailan ja pallon. Tehtävänä oli upottaa pallo kaukalon päädyssä nököttävään maaliin. Mestari otti haasteen vastaan, parit jalkakikat ja veto. Mutta ohi. Toinen samoin, yleisö innostui. Kolmas kovaa ja oikealta päätyseinään. Neljäs kerta sanoi tällä kertaa toden, lämäri viuhui verkkoon kuin junnuna silloin ennen!

Teuvolla on nyt nimikko pelipaita. Luovuttaja Jari Oksanen lupasi jo pelipaikankin Erän liigajoukkueeseen.
Teuvolla on nyt nimikko pelipaita. Luovuttaja Jari Oksanen lupasi jo pelipaikankin Erän liigajoukkueeseen.

-Pohjois-Amerikassa sai kevään aikana monta kertaa selittää, mitä salibandy oikein on. Ei ne ihan olleet kärryillä, kertoi tyylikkään rauhallinen huippu-urheilija yleisölle.

Ennen joulupukin saapumista yleisöä lämmiteltiin vanhoilla videoilla Teuvon salibandymatseista, ja juontaja Jyri Kivimäki haastatteli Teuvon junnuaikaista valmentajaa Tuomo Hulkkosta ja Jari Oksasta. Kummatkin miehet vakuuttivat Teuvon olleen jo lapsena liikunnallisesti monipuolisen lahjakas, osaava, rauhallinen ja vaatimaton joukkuepelaaja. Haastateltavat korostivat nuoren urheilijan vapautta valita lajinsa. Sitä ei Erässä kahlita. Oksanen painotti myös, että nuorella urheilijalla pitää olla rohkeutta kokeilla eri juttuja ”Teukan” tapaan. Teuvon valinta oli ilmeisen osuva. Hän on nyt 20-vuotiaana Esa Tikkasen jälkeen toiseksi nuorin suomalainen Stanley Cup-voittaja. Uraa, elämyksiä ja mammonaakin on vielä Teuvon iän verran tarjolla, jos vertaa hänen seurakaveriinsa Kimmo Timoseen, jonka viimeinen peli toi 40-vuotiaalle puolustajalle kaivatun NHL mestaruuden.

Sankari Teräväinen oli silminnähden mielissään ja haltioitunut saadessaan kuskata noin 15-kiloisen kannuharvinaisuuden omiensa pariin, reilun kilometrin päähän lapsuuden kodistaan ja muistoistaan.
-Täällä on niin paljon hienoja muistoja, jo kuplahallin ajoilta, että ihan tulee tippa linssiin, purki Teuvo tuntojaan.
Tässä vaiheessa kostui monen muunkin silmänurkka Mosahallin lehtereillä.

Mutta työt on tehtävä, Mosahallia edelsi aamupäivän kierrokset jääkiekkoseura Jokerien tyyssijalla Hartwall areenalla ja Teuvon opinahjoissa Pohjois-Haagan Yhteiskoululla sekä Mäkelänrinteen lukiossa. Kello 12.15 tarkkaan aikataulutettu kierros kannun kanssa jatkui Mosan mäeltä Savoon, Timosen torijuhliin Kuopion torille.

Mosahallista purkautui tyytyväistä väkeä, Alkupään poistujat ehättivät vielä vilkuttamaan valkoiselle limusiinille sen taiteillessa mäeltä alas Erätielle.
Lämminhenkinen erä Teuvo Teräväisen huippu-urheilijan taivalta oli koettu!

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliKaljakellujat lilluivat väljästi
Seuraava artikkeliJännä syyskausi käyntiin, jengimme kärkiporukoissa