Siltamäen vanhan palvelutalon kohtalo auki

C-talon ulkoseinillä tehdään parhaillaan korjaustöitä. Kuva Teija Loponen

Siltamäen entisen palvelutalon rakennuksista vanhaa toimistorakennusta eli ”valkoista taloa” kunnostetaan ulkoa päin. Uusin rakennuksista, H-talo, saa pian uudet asukkaat.

Sosiaali- terveys- ja pelastusalan toimesta pihapiirin uusimmassa, H-rakennuksessa tehdään toiminnallisia muutoksia ja sinne on tulossa vammaisten hoitolaitos. Peltokyläntie 4-8 miljööseen kuuluu myös harvinainen kokoelma vanhoja historiallisia rakennuksia. Yhdessä rakennuksista on senioreiden puutyö eli verstastoimintaa, joka on nyt siirtynyt Kaupunginkanslian alle Malmin yhteisötalon satelliittipisteeksi. Samalla muotilla toimii kankurintupa navetan ylisillä, jossa useilla kangaspuilla kudotaan mattoja ja poppanoita.

Pihapiirin vanhat rakennukset ovat siirtyneet Kaupunkiympäristön -tilat-osaston alle. Verstaslaiset ovat nähneet pihapiirissä käyneen kaupungin virkamiehiä, mutta tietoa siitä, mitä vanhoille rakennuksille kenties suunnitellaan, ei oikein kenelläkään ole. Kaupunkiympäristön viestintä koetti löytää tiloista tietäviä, mutta ainoastaan H-rakennuksesta vastaava henkilö löytyi. Projektipäällikkö Risto Vuorio kertoo, että H-rakennuksesta tulee kehitysvammaisille ja erityisen vaativaa tukea tarvitseville helsinkiläisille palvelurakennus. Koska osalla vammaispalvelun asiakkaista on myös psykiatrisia sairauksia, tarvitsee rakennuksen sisätiloja muokata rakenteiltaan kestävimmiksi ja turvallisemmiksi. Noin miljoonan euron hankkeen toteutuksen pitäisi hankesuunnitelman mukaan valmistua heinäkuussa ja toiminnan käynnistyä elokuussa.

Vanhojen rakennusten tilanteesta ei helposti tietoa löydy. Oma-Stadi -ehdotuksissa oli toive tilojen avaamisesta harrastus ja kokoontumistiloiksi sekä asukastilaksi. Entisen Siltamäen palvelutalon jo eläkkeelle jääneen johtajan Markku Pyttysen mukaan osassa rakennuksia oli tehty muutamia vuosia ennen sulkemista isoja remontteja ja muun muassa keittiötilat ovat modernit ja mahdollistaisivat kahvilatoiminnan. Hänkin oli juuri vieraillut pihapiirissä ja keskustellut C-taloa, eli entistä toimistoa ja sairastupaa remontoivien rakennusmiesten kanssa. Nämä olivat kertoneet, että ulkoseiniä kunnostetaan ja maalataan, mutta sisällä he eivät tee mitään. Sen kuitenkin tiesivät, että ne ovat nyt käyttökiellossa.

-Sisätilat kyllä olivat hyvässä kunnossa sieltä lähdettäessä, Pyttynen toteaa.
A-talon mahdollisesta ulkopuolen kunnostamisesta rakennusmiehet eivät tienneet.

Pihapiirissä on vanhassa kivirakennuksessa palvelutalon käytössä ollut sauna, jota lähistön asukkaat toivoisivat yleiseen käyttöön. Pyttynen on huomannut, että vanhan siilon katto on huonossa kunnossa.

-Pihapiirin kunto kyllä ihan hävettää. Ruohot repsottavat ja on hoitamattoman näköistä, vaikka ulkoalueet varmaan Palmian hoidettavaksi kuuluisivat. On sääli, että näin kaunis miljöö on varsin käyttämätön, Pyttynen harmittelee.
Siltamäen asukkailla olisi runsaasti ideoita palvelutalon vanhojen rakennusten käyttöön, kokoontumispaikkoja kun ei Siltamäessä juuri ole ja ne vähenevät entisestään, kun seurakuntakoti puretaan.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliVäliaikaista viihdykettä Malmin kentälle
Seuraava artikkeliHistoriakävely idyllisellä Päitsitiellä