Heta Tuuttu rakastaa voimistelua

Pihlajamäessä asuva Heta Tuuttu tykkäsi pienenä tyttönä temppukerhosta ja vanhemmat pohtivat, mikä voisi olla sille jatkona. Heta kokeili viisivuotiaana voimistelua ja sille tielle jäi. Nyt joukkuevoimistelu on iso osa hänen elämäänsä.
Heta Tuuttu on tosi innoissaan joukkuevoimistelusta ja haluaisi edetä siinä pitkälle.
Kuva Teija Loponen
Tapanilan Erän Alexa-ryhmän kapteeni Heta Tuuttu käy peruskoulun yhdeksättä luokkaa. Läksyt tehdään pitkälti välitunneilla, sillä rakas harrastus vie lähes kaiken muun ajan.
-Siirryin Pihlajamäen ala-asteen jälkeen Pukinmäenkaaren peruskoulun urheiluluokalle. Urheiluluokalla huomioidaan se, että useimmille meille tulee kisamatkoja, on pitkät treenit ja niin edelleen. Koulun ja aktiivisen urheilun yhdistäminen ei sinänsä ole vaikeaa. Minullakin on keskiarvo 9,4. Urheilu opettaa keskittymään siihen mitä tekee. Sitä kautta koulussakin siis pärjää, vaikka ei voi jatkuvasti olla pänttäämässä. Luen kokeisiin aina pidemmällä aikavälillä, Heta valaisee.
Hetalla on viidesti viikossa 3,5 tunnin treenit Tapulikaupungissa, lisäksi koululla on aamutreenejä.
-Meillä edustusjoukkueessa on tavoitteet korkealla, joten harjoitella pitää ahkerasti. Toki välillä tuntuu rankalta, mutta toisaalta en missään tapauksessa haluaisi kyllä lopettaakaan tätä. Treeneihin kuuluu niin fysiikkaharjoituksia, kuin balettia ja illmaisutaitoa.
-Meillä on tosi ilmaisullinen ryhmä, joten se puoli menee meillä tosi luontevasti. Ilmaisu kuuluu myös omiin vahvuuksiini ja siitä myös tykkään eniten. Mieleistä on lisäksi lajin fyysisyys ja se, että siihen silti liittyy vahvasti tunteellinen puoli. Haasteet ovat kivoja. Minulla on hyvä liikkuvuus, enkä ole kärsinyt rasitusvammoista, kuten jotkut joukkueessamme.
Lämmittelyt onkin tosi tärkeitä, samoin palautuminen, nuori voimistelija tietää.
Suurimpana haasteenaan Heta pitää epäonnistumisia.
-Mutta meitä on valmennettu itsevarmuuteen ja siihen, että löytää syyn epäonnistumiselle. Silloin se on helpompi sietää, kun tietää, miten voi sen seuraavalla kerralla estää. Meillä on myös sellainen pulinapurkki, johon voi laittaa ajatuksiaan ja me myös puhutaan paljon keskenämme. Toiset voimistelijat ovat parhaita kavereitani, olemmehan niin valtavasti yhdessä, Heta kertoo. Kahdentoista tytön joukkueessa kapteeni äänestetään joka kaudelle. -Olen ollut ennenkin kapteenina, joten homma on tuttua. Kapteenille kuuluu muun muassa joukkueen edustustehtävät kisoissa ja olla joukon johtaja ja avustaa valmentajia treeneissä.
Hetan haaveena on päästä joskus naisten MM-sarjaan. Se tarkoittaisi yhteistyöjoukkueeseen siirtymistä, kun ikää on tarpeeksi eli 16 vuotta. -Italiassa saimme kultaa B-kategorian kilpailussa, SM-kisoissa olemme olleet kahdeksansia, Heta Tuuttu muistelee.
Hetalla on vielä monta vuotta voimistelijauraa edessään, sillä kilpavoimistelijoista löytyy vielä 20-22-vuotiaita.
-Jos en harrastaisi voimistelua, niin sitten olisi ehkä suuntautunut tanssiin, en kuitenkaan balettiin.
Hetan pikkusisko harrastaa jalkapalloa, johon isä yritti häntäkin innostuttaa aikanaan. Vapaa-aikana Heta saattaa tavata ala-asteen aikaista ystäväänsä, lukea tai kuunnella äänikirjoja tai vain olla yhdessä perheen kanssa.
-Olen tosi kiitollinen vanhemmilleni, että he ovat mahdollistaneet minulle tämän harrastuksen. Esiintymispukuihin, salivuoriin ynnä muuhun menee aika lailla rahaa, Heta tietää. Treeneihin hän kuitenkin kulkee omatoimisesti, joko bussilla tai pyörällä.
Teija Loponen
Seura huomioi harrastajien tarpeet
Alexan vastuuvalmentaja Heini Tuovinen kertoo, että seuran tulee ehdottomasti huomioida urheilijoiden koulunkäynti ja muu elämä.
-Valmentajana pyrin pitämään hyvän ja avoimen keskusteluyhteyden voimistelijaan, jotta hän kokee luontevaksi kertoa minulle silloin, kun koulutyö kuormittaa. Hetan joukkueessa Alexassa voimistelijat ovat eri yläkouluissa, mikä tekee haastavaksi huomioida koeviikot koko joukkueen harjoittelun rytmityksessä, sillä koeviikot ovat kouluissa eri aikoihin. Ajattelen, että harrastuksen tulee kuitenkin tarvittaessa joustaa, jotta voimistelija saa eri elämän osa-alueet tasapainoon. Tärkein asia on, että voimistelija voi hyvin, Tuovinen painottaa.
Tuovisen mukaan Alexan voimistelijat ovat tosi kunnianhimoisia sekä urheilun, että opiskelun suhteen.
-Autamme voimistelijoita kehittymään esimerkiksi ajankäytön ja arjen hallinnan taidoissa ja harjoittelemme suunnitelmallisuutta. Tavoitteellinen urheilu myös edistää näitä asioita ja opettaa tavoitteiden eteen töiden tekemistä. Lisäksi pyritään hyödyntämään yläkoulujen harrastusaukkoa.
-Esimerkkinä tästä keskiviikkoisin Alexa aloittaa harjoittelun jo klo 15.00, jotta ilta-aikaa vapautuisi enemmän koulutyölle ja muille tärkeille jutuille sekä toivottavasti ihan vaan ”olemiselle”. Meillä on hyvät harjoitteluolosuhteet Lehto Areenalla ja voimme nopeastikin reagoida, kun syystä tai toisesta harjoituksia pitää siirtää, Alexan vastuuvalmentaja kertoo.
TL
Edellinen artikkeliPuistolaan pientalojen viereen suunnitellaan kerrostaloja
Seuraava artikkeliKoillisesta 218 OmaStadi -ehdotusta