Siltamäen uimahallissa polskittu jo 50 vuotta

Iloiset uimarit Irja Platan, Eila Soini, Taina Rapanen, Irja Tolonen ja Eeva Räty kokoontuivat yhdessä juhlakahville. Enimmät kuulumiset olivat vaihtuneet jo saunan lauteilla. Kuva Teija Loponen
-Kävin silloin 50 vuotta sitten usein ikkunoiden takana iltaisin kurkkimassa, josko halli alkaisi olla valmis ja pääsisi uimaan, kertoo Siltamäen uimahallissa heti ensimmäisestä avauspäivästä lähtien uimassa käynyt Seppo. Hän haluaa esittäytyä vain etunimellään.
Muita ihan alusta asti uimahallissa käyneitä ei haastatteluhetkelle osunut, mutta aktiivinen naisporukka, Taina Rapanen, Irja Tolonen, Eeva Räty, Eila Soini ja Irja Platan omaavat hekin vuosikymmenten uimasuhteen Siltamäen halliin.
-Ennen meitä oli sellainen 10-15 -hengen porukka, koronan jälkeen ryhmä on supistunut. Moni käy uimassa monta kertaa viikossa, eläkeläiskortilla se on kohtuuhintaista, naiset kertovat. Entinen uintikisojen tuomari Taina Rapanen kuuluu ahkerimpiin kävijöihin, nykyään noin viisi käyntiä viikossa. -Minä olen käynyt täällä 15 vuotta, kerran viikossa, kertoo Irja Tolonen.
Eeva Rädyllä käyntivuosia on jo 20 ja hän kehuu Liisan vetämiä vesijumppia aivan huippuhyviksi. Eila Soini kävi alkuun vain kuntosalilla, mutta innostui sitten uimahallin puolellekin. Samoin Irja Platan kertoo käyneensä kuntosalilla jo 35 vuotta ja uimassa vuosikymmenen.
-Tämä on niin ihana ja sympaattinen pieni halli, ihanat työntekijät ja mahtavat uimakaverit, naiset kertovat. Naisten sauna on todella hyvä ja saunajutut plussaa siihen päälle, he nauravat.
Ainoa miinus on ilkeä huhu hallin purkamisesta.
-Mutta on me jo katsastettu sopivia tontteja tästä läheltä uudelle hallille, naiset naurahtavat. Naisporukka on viettänyt hallilla myös yhdessä erilaisia juhlapäiviä uintireissujen jälkeen.
-Ei tällaista yhteisöä saa täältä hävittää. Tämä hoitaa niin ruumista kuin sielua! Siltamäen uimahallilla on tiivis seniorien uimariyhteisö, mutta polskijoita löytyy kyllä kaikista ikäryhmistä.
-Vauvauinti on todella suosittua ja sitä tullaan vielä lisäämään, kertoo toimialajohtaja Eija Holmala. Vesijumpistaan kiitelty liikuntavastaava Liisa Koskimaa on työskennellyt Siltamäen uimahallissa vuodesta 2007 ja toteaa, että kivat asiakkaat tekevät työstä antoisaa.
-Meillä on täällä vesijumpan lisäksi myös aikuisten uimakouluja ja tekniikkakouluja. Erityislasten ryhmä käy hallissa keskiviikkoisin. Lapsia käy koululaisuinneissa ja lasten uimahallisynttärit ovat nekin todella suosittuja. Toisinaan hallissa järjestetään kynttiläuinteja, leffanäytöksiä altaalla tai muita erikoisiltoja.
Nykyään Siltamäen ja Malmin hallipäällikkönä toimiva Janne Hartonen aloitti Siltamäessä uinninvalvojana vuonna 1999. Välillä hän oli Mäkelänrinteessä laitosmiehenä ja sitten Kontulassa hallipääällikkönä. Hartonen on urallaan seurannut, kuinka tarjonta on monipuolistunut vuosikymmenten aikana. Uimahallit tarjoavat nykyään varsin monipuoliset harrastusmahdollisuudet, joihin kuuluu samoissa tiloissa toimiva kuntosali.
-On hienoa, että meillä käy väkeä niin monista ikäryhmistä, ihan vauvoista näihin aktiivisiin senioreihin. Hiljaisempia hetkiä on vain muutama tunti keskellä päivää, Hartonen iloitsee.
Hän vakuuttaa, että uimahallin toiminta pyörii niin kuin ennenkin, eikä rakennuksen mahdollinen purkaminen tulevaisuudessa vielä vaikuta mitenkään toimintaan.
Teija Loponen
Siltamäen ostoskeskuksella sijaitseva uimahalli on pidetty pienuutensa ja helpon saavutettavuuden vuoksi.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliMahtavaa!
Seuraava artikkeliTapulikaupunki saa tänään veistostrion