Tapulikaupunki saa tänään veistostrion

Perusta -on kolmiosainen pronssinen taideteos, joka on sijoitettu eri kohtiin Tapulikaupungissa. Suurin teos on Maatullinkujan aukiolla. Kuva HAM
Tapulikaupunki saa virallisesti tänään keskiviikkona klo 13 uuden julkisen tilaustaideteoksen. Taiteilijat Sasha Huber ja Petri Saarikko ovat luoneet kolmiosaisen Perusta-nimisen veistoskokonaisuuden yhdessä alueen asukkaiden kanssa.
Perusta sai muotonsa osallistavissa työpajoissa, joissa Maatullin ala-asteen oppilaat huoltajineen työstivät yhdessä savea jaloillaan. Savikimpaleet valettiin kolmeksi pronssiveistokseksi. Niistä suurin on sijoitettu Maatullinkujan aukiolle ja kaksi pienempää veistosta sijaitsevat läheisessä puistikossa Maatullin koulun ja päiväkodin yhteydessä. Teoksen osallistava prosessi kuvattiin videodokumentaatioksi.
Sasha Huber ja Petri Saarikko halusivat tarjota asukkaille mahdollisuuden jättää jalanjälkensä alueelle. Ajatuksena oli, että yhteisö yhdessä muodostaa symbolisen yhteyden maahan ja maisemaan. Teoksen savi toimii sekä symbolina, että materiaalina, joka yhdistää ihmiset toisiinsa ja asuinalueeseensa. Veistoksissa tallentuu yhteisöllisyyden kokemus ja kehollinen läsnäolo aina pienintä varpaanjäljen yksityiskohtaa myöten.
Teoksen tausta on Huberin ja Saarikon Remedies Universe -projektissa, jossa tarkastellaan suullista perimätietoa eri kulttuurisissa ja maantieteellisissä konteksteissa. Perustan juuret ovat etenkin Remedies Mildura -projektissa, jonka taiteilijat toteuttivat osana 10th Mildura Palimpsest Biennalea Australiassa vuonna 2015. Siinä taiteilijat kutsuvat koululaisia ja heidän huoltajiaan yhteen jakamaan tarinoita saven työstämisen äärelle.
HAM Helsingin taidemuseo on tilannut teoksen julkisen taiteen määrärahalla, jolla lisätään kaupunkistrategian mukaisesti julkista taidetta sellaisille alueille, joilla sitä on ennestään vähän tai ei lainkaan. Teos toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Maatullin ala-asteen koulun ja kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Teos on osa HAMin kuratoimaa ja hallinnoimaa Helsingin julkisen taiteen kokoelmaa.
Sasha Huber ja Petri Saarikko on Helsingissä asuva taiteilijaduo, joka on työskennellyt Remedies Universe -projektinsa parissa jo vuodesta 2011.
Sveitsiläis-haitilainen, Suomessa työskentelevä kuvataiteilija Sasha Huber (on omassa taiteessaan käsitellyt historiaa, muistoja ja johonkin kuulumista. Taiteilija ja muotoilija Petri Saarikko hyödyntää laajasti taiteen eri menetelmiä performatiivisissa ja paikkasidonnaisissa teoksissaan.
Teoksen julkistus tapahtuu kaikille avoimessa tilaisuudessa osoitteessa Maatullinkuja 17 tänään klo 13. Teoksen julkistaa Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö taiteilijoiden läsnäollessa.
Teija Loponen