Mirkka Paajanen duetoi Mikko Kuustosen kanssa

Mirkka Paajanen
Mirkka Paajasen Lasihelmii kertoo halusta pyytää ja antaa anteeksi. Kuva Jani Laukkanen

-Lasihelmii kertoo halusta pyytää ja antaa anteeksi. Se kuvaa elämän haurasta luonnetta ja muistuttaa, kuinka tärkeää olisi osata keskittyä hyvään epäkohtien sijaan, kiteyttää Mirkka sanoittamansa ja säveltämänsä kappaleen taustoja.

-Muistan kuulleeni Lasihelmii -sanan ensimmäisen kerran Mikko Kuustosen laulussa Lasihelmistä Äiti Maa, joka julkaistiin ollessani 10-vuotias, vuonna 1992. Kappaleen teksti jäi tuolloin minulle kryptiseksi, mutta sen surumielinen ja vahva tunnelma välittyi sitäkin voimakkaammin, Mirkka muistelee.

Lapsuudestaan saakka musiikin parissa elänyt Mirkka Paajanen paljastaa, että lapsena hän leikki Maarit Hurmerintaa ja lauloi haaveissaan duettoja Mikko Kuustosen kanssa. Mikon musiikki on aina koskettanut Mirkkaa vahvasti.

-Sain vuonna 2017 kutsun Mikon studio- ja livebändiin Agricolankatu 11 -levynjulkaisukiertueelle. Tuolloin tutustuimme paremmin, kerroin taustoistani ja tuosta lapsuuden haaveestanikin. Huomasimme ajattelussamme olevan paljon samaa, sen vuoksi halusin jakaa tämän laulun Mikon kanssa. Tämä on samalla kiitos niin hänen sanoituksiensa kuin sävellyksiensäkin tuomasta inspiraatiosta sekä viittaus lapsuuteeni, sillä omistan kappaleen lapsuuteni perheelle, erityisesti vanhemmilleni.

-Kappale syntyi sen tosiasian äärellä, että yhteinen aika on rajallisempaa kuin koskaan ennen ja on sanottava heti ne asiat, jotka haluaa ehtiä sanoa.

Mirkka toteaa, että asioiden mittasuhteet huomaa usein vasta elämän taitekohdissa.

-Toivon, että meillä jokaisella olisi kykyä katsoa laajemmin ja keskittyä hyvään. Toki on tärkeää voida puhua myös niistä kipeistäkin kohdista, joihin myös tässä laulussa viitataan. Virheisiin ei kuitenkaan pidä tarrautua.

Lasihelmii edustaa laulaja-lauluntekijä-genrelle uskollista pienimuotoista ja vähäeleistä tarinankerrontaa.

-Sävelsin kappaleen balladimuotoon ja tuottajani Make Perttilä viimeisteli sen tekemällään alkusoitolla. Single julkaistiin 9.10. Alun perin oli tarkoitus julkaista kokonainen levy tänä syksynä, mutta pandemia siirsi sitä vuodella eteenpäin. Nyt ei todellakaan ole sopiva aika järjestää levynjulkaisukiertuetta. Vaikka kaikki levyn biisit ovat jo kasassa, saattaa olla, että korona aiheuttaa vielä jonkun ajankohtaisen kappaleen synnyn ja siten muutoksia levyn sisältöön. Aika näyttää.

Teija Loponen

Kuka?

  • Mirkka Paajanen, malmilainen laulaja, säveltäjä ja sanoittaja.
  • Sanoittanut lauluja muun muassa Samuli Edelmannille, Suvi Teräsniskalle, Katri Helenalle ja Club for Fivelle.
  • Taustalaulajana lukuisten eturivin artistien levyillä ja keikoilla. Edellinen single Lupaathan ilmestyi 12.6. 2020.