Konsultti ratkoo Si-Su-alueen päiväkotien ja koulujen tulevaisuutta

Sitamäen ala-aste
Helsingin kaupunki on laittanut konsulttiyritysten asiantuntijat ratkomaan Siltamäen ja Suutarilan alueen koulujen ja päiväkotien tulevaisuutta. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on hankkinut kilpailuttamalla noin 1,5 miljoonalla euron arvosta suunnittelu- ja rakennuttamispalveluja Siltamäen ja Suutarilan alueelle. Pakettiin kuuluu ainakin varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen tilajärjestelyjen suunnittelu ja rakennuttaminen.

Konsulttien tehtävänä on ratkoa Siltamäen-Suutarilan-alueen palvelutilojen tulevaisuutta vähintään vuoteen 2030 saakka. Kaupungin ennusteen mukaan alueen peruskouluissa on tuolloin noin 1 300 tilapaikkaa ja päiväkodeissa noin 800 tilapaikkaa.

Tällä hetkellä alueella on kymmenkunta koulu- tai päiväkotirakennusta, jotka ovat teknisen käyttöikänsä päässä.

Uudistamishanketta varten kaupunkiympäristön toimiala on päättänyt ostaa hankkeelle projektinjohdon ja rakennuttamisen asiantuntijapalvelut Ramboll CM Oy:ltä. Sopimuksen arvo arvonlisäveroineen on runsaat 1,4 miljoonaa euroa. Sillä kaupunki ostaa Rambollilta palveluja 150 tuntia per kuukausi 48 kuukauden ajan.

Tämän lisäksi kaupunkiympäristön toimiala on ostanut hankkeen suunnittelun asiantuntijapalveluita noin 30 000 eurolla. Touko-kesäkuussa järjestetyn kilpailutuksen voittajaksi tuli Granlund Oy.

Monet hankintapäätökset tehdään nykyään ilman poliitikkojen puumerkkiä, sillä lautakunnissa istuvat päättäjät ovat valtuuttaneet virkamiehet tekemään isojakin päätöksiä. Siihen antaa mahdollisuuden Helsingin kaupungin hallintosääntö, jonka mukaan toimialalautakunta voi omalla toimialallaan hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen voi päättää hankinnoista.

Esimerkiksi kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä kaupunkiympäristön toimialan rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hilldén, joka on päättänyt Ramboll CM:n valinnasta, saa tehdä maksimissaan kahden miljoonan euron palveluhankintoja, jotka liittyvät rakentamisen hoitoon ja kehittämiseen. Granlund Oy:n valinnasta päättänyt palvelutilayksikön päällikkö Jarmo Raveala voi ostaa 300 000 euroon asti rakentamisen hoitoon ja kehittämiseen liittyviä palveluja.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSiltamäen bussilinjat keskustaan aiotaan lopettaa
Seuraava artikkeliMirkka Paajanen duetoi Mikko Kuustosen kanssa