Malmin tornista 38 – Malmiunelma

Malmin lentokonehallissa historia ja tulevaisuus kohtaavat. DC-3:n rinnalla on täyssähköinen Pipistrel Alpha Electro. Kuva Raine Haikarainen

Kaupunki on käynnistänyt OmaStadi-hankkeen, jossa ”unelmien Helsinki tehdään yhdessä”.  Tartun heti tilaisuuteen ja jaan unelmani:

Arvokas lentokonehalli on palautettu alkuperäiseen käyttöönsä. Siellä majailevat lentävät museokoneet. DC-yhdistyksen kaksi Kolmosta ovat palanneet vanhaan kotihalliinsa. Yleisöllä on mahdollisuus vierailla hallissa ja seurata koneiden huoltotoimintaa.

Pitkä taistelu Malmin lentokentän kohtalosta on päättynyt. Eri osapuolet ovat paiskanneet sovinnon kättä ja haluavat kehittää lentokenttää. Tarkoitus on tehdä moni-ilmeinen liikenne-, kulttuuri- ja luontokeskus, joka mahdollistaa myös kohtuullisen asuntorakentamisen.

Hallissa sijaitsee myös lentoteekkareiden diplomitöinään rakentamien PIK-koneiden museo. Konesarja edustaa maailmanlaajuisestikin harvinaista opinnäytekokoelmaa. Ei ihme, että kokoelma kiinnostaa ilmailuväkeä ympäri maailmaa.

Museokoneiden lisäksi kentällä nähdään klassikkoajoneuvoja. Tattarisuon teollisuusalueesta on kehittynyt tasokas kierrättämiseen ja käsityöläisyyteen keskittynyt pienteollisuusalue. Kulkuneuvojen kunnostajat ovat kotiutuneet sinne ja viettävät halleissaan pitkiä talvi-iltoja. Kesäisin he ilahduttavat kaupunkilaisia esittelemällä hienoja luomuksiaan lentokentällä.

Malmin kansainvälinen lentoasema palvelee metropolin yleisilmailua. Lentokoulut ovat tunnettuja tasokkuudestaan ja tarjoavat koulutusta sekä yksityis- että ammattilentäjille.

Perinteisen Ykköshallin pariksi on rakennettu alkuperäisiin piirustuksiin kuulunut Kakkoshalli. Se on erityisesti sähköisen lentämisen tukikohta ja kehityskeskus. Paikalliset asukkaat kiittävät hiljaisia koulukoneita. Kentältä lentää ekologisesti ja äänettömästi 19-paikkainen Heart Aerospacen ES-19 sähkölentokone useampia päivittäisiä lentoja Tallinnaan.

Pyöreästä terminaalista on muodostunut Helsingin uusi matkailunähtävyys, varsinkin sen jälkeen, kun sisustus palautettiin Alvar Aallon alkuperäiseen asuun. Lentoaseman ehyttä 1930-luvun ilmettä ihastellaan kansainvälisessä mediassa.

Malmin sääasema on sekin palannut perinteiselle paikalleen. Aseman yhteydessä on koululaisten suosima sääilmiöiden opastuskeskus. Se on omistettu lentokentän ensimmäisen päämeteorologi Aili Nurmisen elämäntyölle. Olihan hän ensimmäinen nainen maailmassa, joka väitteli tohtoriksi ilmailusäätieteestä.

Lentokentän rikasta biotooppia esittelevä näyttely on suosittu vierailukohde. Kentän ympäri kiertävän luontopolun varrelle on pystytetty opastauluja ja katselutasanteita. Malmin siipiparatiisi tarjoaa ihmeteltävää kaikenlaisten siivekkäiden niin lintujen, lepakoiden, perhosten, pörriäisten kuin lentokoneidenkin ystäville.

Nämä unelmani aion lähettää 25.10. mennessä osoitteeseen omastadi.hel.fi

Raine Haikarainen

Edellinen artikkeliMalmin peruskoulu esittäytyi kauppakeskuksessa
Seuraava artikkeliFilpuksen leikkipuistossa odotetaan lapsia