Paneelikeskustelussa poliitikkoja ja luontoasiantuntijoita: Lentokentän luontoarvot pohdinnassa

Malmin lentokenttäalueen luontoa esiteltiin viime kesänä paikan päällä helsinkiläisvaltuutetuille. Nyt on vuorossa paneelikeskustelu. Kuva Teija Loponen

Malmin lentokenttäalueella on rikas ja monimuotoinen luonto, joka on kuitenkin jäänyt kentän 25 000 ihmisen asuinalueeksi kaavoittamisen rinnalla lähes huomiotta.

Alueen luontoarvoista huolestuneet kaupunkilaiset ovat nyt järjestämässä kaikille alueen uhatusta luonnosta kiinnostuneille julkisen paneelikeskustelun. Keskustelussa tulee olemaan mukana sekä Malmin lentokentän luontoarvoja tuntevia asiantuntijoita, että Helsingin valtuustoryhmien edustajia.

-Tilaisuudessa panelistit pääsevät vastaamaan sekä juontajan että yleisön esittämiin kysymyksiin alueen tulevaisuudesta. Erityisesti pohditaan sitä, missä määrin alueen uhanalaisen luonnon säilyttäminen on mahdollista kaupungin uusimman kaavarungon puitteissa. Samoin sitä, onko suunnitelmia syytä muuttaa luontoarvojen vuoksi, valaisee yksi tilaisuuden järjestäjistä, Jussi Laine.

Kentän ilmailutoimintaan ja sen tulevaisuuteen tilaisuudessa ei lähtökohtaisesti ole tarkoitus Laineen mukaan ottaa kantaa.

Malmin lentokentän alueesta vain 18% on asfaltoitu tai rakennettu.

Valtaosan kentästä kattaa noin 100-hehtaarinen, pääosin kosteapohjainen niittyalue, joka kuuluu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltuihin luontotyyppeihin.

Niittyalueita ympäröivät pensas- ja metsäalueet ovat myös merkittävä luontokohde, ja alueella on tavattu muun muassa liito-oravia, sekä useita uhanalaisia lintu-, hyönteis-, ja lepakkolajeja, joista osa on direktiivilajeja.

Helsinki-Malmin lentokentän kaavoitus 25 000 ihmisen asuinalueeksi on ollut yksi viime vuosien kiistanalaisimmista kaupunkikehityshankkeista. Pääosa keskustelusta on koskenut kentän ilmailutoimintojen jatkuvuutta ja korvaavan kentän puuttumista. Myös kentän kulttuuri- ja kaupunkikuvallisia arvoja on nostettu esiin Europa Nostran valittua alueen keväällä 2016 yhdeksi Euroopan uhatuimmista kulttuuriperintökohteista. Luonnosta ei juuri ole kirjoitettu.

Luontoarvoja koskevan tilaisuuden juontaa Longinojan kunnostamisen puolesta vapaaehtoistyötä tehnyt luontokuvaaja Toni Randén.

Poliitikkopaneelissa ovat mukana Helsingin valtuutetut Leo Stranius (Vihreät), Atte Kaleva (Kokoomus), Anna Vuorjoki (Vasemmistoliitto), Kimmo Tiilikainen (Keskusta), Juhani Strandén (Perussuomalaiset), Toni Ahva (Sininen tulevaisuus), Sinikka Vepsä (SDP), Björn Månsson (RKP) ja Petrus Pennanen (Avoin puolue).

Luontoasiantuntijoiden paneelissa ovat mukana Tapani Veistola (SLL:n erityisasiantuntija), Jaakko Kullberg (FM biologi, hyönteistutkija), Ilkka Lyytikäinen (MaTaPuPu Birding Society, lintuharrastaja), Petri Asikainen (lepakkoasiantuntija ja -kartoittaja) ja Ilkka Uotila (puistolalainen kasviharrastaja).

Paikalla on myös Longinojan puroyliaktiivi Juha Salonen.

Teija Loponen

Malmin kentän luontoarvoja käsittelevä tilaisuus järjestetään lauantaina 14.3. klo 14-16 Malmin VPK-talon juhlasalissa, Askartie 8:ssa. Kahvitarjoilu klo 13.30 alkaen.