Lautakunta vaatii perusteluja päiväkodin vuokrankorotukselle

Huonokuntoisia kiinteistöjä on ympäri Helsinkiä. Kaskisavun vieressä on Suutarinkylän peruskoulun toimipiste, jonka sisäilmakorjauksiin on satsattu jo yli miljoona euroa. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Kasvatus- ja koulutuslautakunta vaatii kaupunkiympäristön toimialalta parempia perusteluja sille, että Töyrynummentiellä olevan päiväkoti Kaskisavun vuokraan tulee lähemmäs sadan tuhannen euron vuosikorotus.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö on päättänyt kesäkuussa korottaa Kaskisavun vuokraa roimasti.

Nykyinen neliövuokra on noin 15 euroa. Korotus on nostamassa sen lähemmäs 26 euroon. Kuukausivuokra on nyt 11 343 euroa. Korotuksen jälkeen se on 19 170 euroa. Korotuksen syynä on päiväkodin sisäilmakorjaushanke, johon on arvioitu menevän 960 000 euroa. Summa voi vielä tarkentua, kun todelliset korjauskulut selviävät.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta huomauttaa, että koska hanke on puhtaasti kunnossapidollinen toimenpide eikä siihen sisälly toiminnallisia muutoksia, siitä ei tulisi seurata kustannusvaikutusta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle. Lautakunta pyytää kaupunkiympäristön toimialaa erittelemään, että mitkä hankesuunnitelman toimenpiteet ovat kunnossapitoa ja mitkä investointeja.

Lautakunta korostaa myös sitä, että vastaavat hankkeet aikatauluineen ja mahdollisine vuokravaikutuksineen tulee ilmoittaa toimialalle riittävän aikaisin budjetointia varten.

Samassa kokouksessa lautakunta sai eteensä muitakin vastaavia korjaushankkeita, jotka syövät budjettia. Joukossa oli esimerkiksi Latokartanon peruskoulun sisäilmankorjaus.

Päiväkoti Kaskisavun sisäilmaongelmia on korjattu viimeksi kuluneena kesänä. Hätäkorjauksia tehtiin edelliskesänä. Töiden tarkoituksena on katkaista rakennuksesta sisä- ja ulkopuolen välinen ilmayhteys.

Noin 30 vuotiaan päiväkodin kuntotutkimuksissa on ilmennyt, että rakennuksen salaojat ovat pääosin toimimattomia sekä rikkoontumisen että rakennusvirheen vuoksi. Myös ilmanvaihtojärjestelmä on kelvoton. Järjestelmä kuljettaa huonetiloihin mineraalikuituja. Ilmanvaihtojärjestelmää on kyllä säädetty vuosien mittaan monestikin, mutta siitä ei ole ollut vastaavaa hyötyä, koska koko järjestelmä ei toimi oikein. Raportin mukaan tämä johtuu siitä, ettei laitteita ole koskaan huollettu.

Kuntotutkimusten mukaan päiväkodin sisäilmaa pilaavat etenkin kastuneet ulkoseinät, alapohjan ilmavuodot, lattiapäällysteiden ja ikkunoiden risaisuus ja sisätilojen pölyisyys.

Pirjo Pihlajamaa

Ramboll Oy:n tutkimusraportissa näytetään 250 valokuvan avulla kaupungille, mitä ongelmia päiväkodissa on.

Edellinen artikkeliTapanilassakin marssittiin ilmaston puolesta
Seuraava artikkeliMiksi kirkko ei kiinnosta miehiä?