Ulkopaikkakuntalaiset saavat tukea, kaikki helsinkiläiset eivät: HUYK päätti tasa-arvon nimissä tarjoa oppilailleen vastaavat edut

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti viime vuonna kokeilla osittaista maksuttomuutta toisen asteen oppilaitoksissa. Kokeilu koskee opintonsa kaupungin omissa oppilaitoksissa tänä syksynä aloittaneita opiskelijoita, myös ulkopaikkakuntalaisia. Sen sijaan ne helsinkiläisnuoret, jotka opiskelevat yksityiskouluissa Helsingissä, eivät tukea saa.

Täyden maksuttomuuden sijaan kaupunginvaltuusto päätti kokeilla lukioiden ja ammattikoulujen opiskelijoiden tukemista yhteensä kahdella miljoonalla eurolla. Yli puolet Helsingin toisen asteen oppilaitoksista on yksityisiä, eikä maksuttomuus koske niiden opiskelijoita. Koillisessa kaupungin tuen ulkopuolelle jäävät Helsingin Uusi yhteiskoulu Pihlajamäessä sekä Viikin Norssi.

Maksuttomien oppimateriaalien lisäksi kokeilu sisältää opiskelijoille ilmaiseksi jaettavat AB-vyöhykkeen matkakortit sekä erinäisiä kulttuurikäyntejä.

Lukiot ovat itse saaneet päättää, mitä oppikirjoja he hankkivat opiskelijoille lainattavaksi.

Vain kuudesosa nyt hankituista kirjoista on painettuja, loput ovat sähköisiä. Opiskelijat saavat sähköiset oppikirjat käyttöönsä neljäksi vuodeksi, eli kirjat ovat opiskelijoiden käytettävissä myös ylioppilaskirjoituksiin valmistauduttaessa.

-Ei tämä yksityiskoulujen tuen ulkopuolelle jäänti meille täysin yllätyksenä tullut. Seurasimme asiaa tarkasti ja lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Arja Kukkonen kävi siitä meitä valistamassa. Siinä vaiheessa varoittelin jo koulumme hallitusta asiasta, kertoo HUYK:n lukion rehtori Katri Hirvonen.

Kaupungin päätöksen selvitessä tehtiin Pihlajamäessä pikainen päätös siitä, että myös Huikkaan ensimmäiselle lukioluokalle tulevat saavat maksuttomia kirjoja käyttöönsä sekä matkakortit.  

-Meillä pohdittiin tarkoin kirjavalintoja ja päädyimme painettuun oppimateriaaliin. Äidinkielen käsikirjan oppilaat saavat omikseen, muita kirjoja hankittiin koulukirjastoon, eli niitä lainataan oppilaille.

Matkakortteja hankimme oppilaille tehdyn tarvekyselyn mukaan joko AB- tai BC-vyöhykkeille jouluun asti. Meille yhdenvertaisuus on tärkeää, niin talon sisällä kuin laajemminkin, Hirvonen perustelee.

Katri Hirvonen toivoo, että jos Helsinki päättää jatkaa tukeaan opiskelijoille, myös yksityiset ja valtion koulut pääsisivät siihen mukaan.

-Hienointahan olisi se, että tuki tulisi valtion budjetista, jolloin se kohdistuisi kaikille tasapuolisesti.

Kokeilu kestää näillä näkymin vain syyslukukauden ajan. Päätös jatkosta tehdään todennäköisesti lähiviikkoina.

-Mikäli Helsinki päättää jatkaa samalla mallilla, niin toki silloin mekin jatkamme tasa-arvon nimissä oppilaidemme tukemista, rehtori Hirvonen toteaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLeffaan Malmin hautausmaalla
Seuraava artikkeliVaraskoplan jäsen tunkeutui 89-vuotiaan miehen kotiin Suutarilassa