Huikassa haettiin pelastusta hyvinvointiyhteiskunnalle

Huikan vaalipaneeli
Lukiolaiset vaativat maahanmuuton lisäämistä kannattaneita ehdokkaita perustelemaan kantaansa. Syiksi nousivat kestävyysvaje, työvoimapula ja kiintiöpakolaisten tarvitsema apu. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Tämän päivän nuoret ovat edeltäjiään kiinnostuneempia politiikasta. Se näkyi myös kaksi viikkoa sitten Pihlajamäen vaalipaneelissa, joka pidettiin Helsingin Uuden yhteiskoulun lukiossa.

Kysymyslistalle oli nostettu lukiolaisnuoria itseään kiinnostavia ja koskettavia aiheita. Niihin saapui vastaamaan kansanedustajaehdokkaiden nuorta kaartia. He olivat Matias Pajula (kok), Antti Siika-Aho (kesk), Kaarle Hurtig (r) ja Ajak Majok (vas) sekä myöhemmin tulleet Laura Jokela (ps) ja Sameli Sivonen (vihr).

Mistäkö puhuttiin? Kuten toissa viikolla olleessa Helsingin Medialukion historiallisessa perjantaipaneelissa, niin täälläkin oli turha odottaa selityksiä sote-uudistuksesta. Puolitoistatuntisen aikana ehdittiin käydä monia suuria aiheita, joita olivat muun muassa tasa-arvo, koulutus ja opiskelun maksuttomuus, nuorten mielenterveysongelmat, työllisyys, perusturva, kestävyysvaje, translaki, brexit, maahanmuutto, lihansyönti ja ilmastonmuutos.

Kun perussuomalaisten Jokela ja vihreiden Sivonen olivat vielä tulematta, tehtiin nopea kyselykierros.
Kysymykseen pitäisikö lihansyöntiä vähentää ja kasvisten lisätä verovaroin tuli kaikilta vastaus kyllä. Turkistarhauksen lakkautuksen puolella olivat muut paitsi Siika-aho. Asevelvollisuuden ja armeijan lakkauttamista kannattivat rkp ja vasemmisto, vastustivat kokoomus ja keskusta. Lisää maahanmuuttajia sai kaikilta neljältä kyllä-äänen.

Jokainen ehdokas sai pitää minuutin puheen siitä, kuinka pelastetaan hyvinvointiyhteiskunta. Hurtig liputti perustulon puolesta sanomalla, että ”joutilaisuus synnyttää toimeliaisuutta ja uudenlaisia malleja”. Majok panostaisi perustulon lisäksi koulutukseen ja ilmastokriisin ratkaisemiseen. Paikalle ennättänyt Jokela työllä, maksuttomalla koulutuksella ja helpottamalla yrittämistä. Siika-ahon hyvinvointiyhteiskunta syntyy yhdessä tekemällä, sillä ”muurit johtavat pahoinvointiyhteiskuntaan”. Pajulan ratkaisu on työ ja päästöjen verottaminen.

Vaikka Huikan ehdokkaat edustivat nuorempaa polvea, olivat he esiintymistaitoisia ja osasivat valloittaa yleisöä puolelleen. Yksi nousi ylitse muiden. Nuorten nettiäänestyksessä ykkössija meni heittämällä vasemmiston Ajak Majokille, joka haastoi tämän tästä kolmanneksi suosituimmaksi tulleen kokoomuksen Matias Pajulan. Toiseksi lukiolaiset valitsivat ruotsalaisten Matias Hurstigin.

Oli oikein erinomainen paneeli, vaikka viime hetken muutoksia tuli paljon. Vaalihuumaa on selkeästi ilmassa. Panelistit onnistuivat hyvin starttaamaan lukiomme vaalikevään, ja opiskelijat ovat kiinnostuneita politiikasta, summasi paneelin päätteeksi tilaisuuden taidolla luotsannut lukion apulaisrehtori Saara Ikonen.


Pirjo Pihlajamaa