Tornitalon tulo ja Tillikka-talon lähtö lähenee

Malmin bussiterminaalin takaa voi tulevaisuudessa näkyä toistakymmentä kerrosta korkea tornitalo. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Latokartanontien pohjoisosan asemakaavamuutos hyväksyttiin alle kahden minuutin käsittelyn jälkeen kaupungintalon valtuustosalissa 14. maaliskuuta.

Malmin asemanseudun tiivistämiseen tähtäävää kaavaa halusi 85 valtuutetusta kommentoida vain Sami Muttilainen (vas.). Hän piti kaavaa hyvänä, mutta kritisoi sitä, että Latokartanontien tulevan tornitalon kohdalta K.H. Wiikinkadun ja Pekanraitin kulmasta purettiin vuosia sitten käyttökelpoinen rakennus, johon olisi voinut osoittaa väliaikaista toimintaa.
Ennenaikaista purkamista ihmetellyt Muttilainen lupasi sarkastisesti, ettei hän tässä kohtaa ehdota paikalle kasvaneen puuston suojelua. Sen sijaan hän piti tärkeänä, että vanhoja rakennuksia otettaisiin vastaavissa tilanteissa siirtymäajaksi käyttöön ja purettaisiin vasta uuden tieltä.

Latokartanontien toisella puolella olevaan vanhaan asemarakennukseen Muttilainen toivoi esimerkiksi kulttuuritoimintaa ja niin, etteivät entisen aseman suojelumääräykset koidu uuden tulokkaan esteeksi. Kaava-aineiston mukaan paikkaan käy pyöräkeskus.

Asemakaava mahdollistaa uutta rakentamista yhteensä 33 591 kerrosneliömetriä, josta asumiseen tulee noin 70 prosenttia. Uusia asukkaita kaava tuo toteutuessaan noin 600.
Kaavapapereihin tehtyjen laskelmien mukaan katu-, johto- ja putkitöiden tekoon menee verorahoja runsas miljoona euroa. Raide- ja bussiliikenteelle kaavoitetun joukkoliikenneterminaalin summaksi ilman veroja on asemakaavapapereissa laitettu 6 miljoonaa euroa, joten veroineen se maksaisi tällä hetkellä yli 7,4 miljoonaa euroa.

Mitä asemakaava muuttaa?
Latokartanontie 2:n ja 4:n tontille bussiterminaalin viereen saa tehdä korkean keskustamaisen uudisrakennuksen, Latokartanontie 5:n tontille asuntoja ja katutasoon liiketilaa nykyisen ravintola- ja liikerakennuksen paikalle. Uusia asuntoja saa tehdä myös Malmin asematie 5:n tontille sekä nykyisen Latokartanontien ja Paavolantien väliin. Hietakummuntiellä toimiva Helmi Liiketalousopisto Oy, Latokartanontie 7:ssä sijaitseva toimistokiinteistö ja Latokartanontie 9:ssä toimiva Milja vanhustenhoitokoti voivat laajentaa toimintaansa. Paavolantie 2:n pientalotontin rajat on tarkistettu.
Pehrsin talo ja Malmin vanha asema suojellaan. Latokartanontien nimeksi tulee Vanha Helsingintie.
Tien paikka siirtyy hieman uudisasuntojen vuoksi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHelenin lämpövoimala keskelle Tattarisuon teollisuusaluetta?
Seuraava artikkeliVieraslajeja hävitettiin yli 300 000 eurolla