Malmin keskusta muutosten kourissa

tillikan talo
Vanha Helsingintien varret ovat murrokset, vanhaa puretaan pois ja uutta nousee tilalle. Kuva Janina Issakainen

Malmin keskustassa aidat kiertävät Tillikasta tutun tontin purkutyömaata. Purkutaloja vastapäätä rakennetaan, sinne nousi juuri korkeita nostureita tulevien tornitalojen työmaalle. Lähes vastakkain osuvat työmaat aiheuttivat viime viikolla etenkin kevyelle liikenteelle kulkuongelmia.

Latokartanontie, sittemmin Vanha Helsingintie on näyttänyt samanlaiselta monta vuosikymmentä, vaikka kadun varren rakennusten käyttötarkoitus onkin muuttunut. Vanha poliisitalo toimi viime vuodet musiikkiopistona ja matala liikerakennus palveli loppuajan kirpputorina. Alkujaan siinä toimi Alko.

Pisimpään, eli vuodesta 1963 juna-aseman vieressä sijainnut legendaarinen ravintola Tillikka on sekin nyt muisto vain.

Vanhan Helsingintie 20:n tontille on tulossa vuokra-asuntoja ja kadun varren kerrostalon kivijalkaan tulee liiketilaa. Sisäpihan puolelle sijoittuu oleskelupiha.

-Tontti on ollut osa laajempaa asemakaavamuutosta, jossa on ollut mukana myös radan varteen tuleva tornikaksikko sillan kupeessa. Tuolle Vanha Helsingintie 20:n tontille ei ole muuta suunnitteilla. Täällä kaavoituksessa ei ole liiketilojen tulevista vuokralaisista mitään tarkempaa tietoa, kertoo kaupungin arkkitehti Antti Mentula.

Mentula toteaa, että Malmin keskustaa on tarkoitus uudistaa ja kohentaa sen kaupunkikuvaa. Tavoitteena on parantaa alueen kaupallisia ja julkisia palveluita sekä lisätä asumista.

Vanha Helsingintie 20 on osa keskustavisiossa tutkittua aluetta. Yksityisomistuksessa olevan tontin asemakaava tuli lainvoimaiseksi jo keväällä 2018.

–Lainvoimainen kaava mahdollistaa asuinkerrostalokorttelin, jossa on 650 kerrosneliömetriä liiketilaa. Kerroksia portaittain kokoavassa rakennuksessa on korkeimmillaan seitsemän ja kahdeksan, Mentula kertoo.

Asunnoille on kaavassa varattu 4 750 kerrosneliömetriä. Sen myötä esimerkiksi 30-neliöisiä yksiöitä voisi rakentaa yhteensä 158 kappaletta.

–Malmin keskustan katuja tullaan myös uudistamaan. Vanhaa Helsingintietä ja Malmin asematietä parannetaan. Tämän rakentamisen aloitus alkanee ensi vuonna, arvelee Antti Mentula.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Malmin keskustaan rakennetaan kaksi tornitaloa.
Havainnekuva Soini@Horto

Nyt purettavia rakennuksia vastapäätä Malmikaaren ja Vanhan Helsingintien kulmaan on tulossa korkeat tornitalot, luvassa on sekä hotelli, että uutta asumista. Rakentamisen pohjatöitä on jo tehty ja nyt tontille ovat nousseet korkeat nosturit, jotka kertovat varsinaisten rakennustöiden käynnistymisestä.

Kohteessa Lehto rakentaa NREP:lle kaksoistornitalon, jonka toiseen torniin kehitetään asuntoja ja toiseen NREP:n konseptoima, hotellitason palvelut ja kodin mukavuuden yhdistävä Noli Studios.

16-kerroksiseen kohteeseen tulee 143 asuntoa ja 238 Noli-studiota. Asuinhuoneistojen keskipinta-ala on 31,55 m² ja niissä tulee olemaan metallikaiteiset ranskalaiset parvekkeet. Rakennusvaihetta nopeuttavat muun muassa kylpyhuone-keittiö-moduulit sekä puurakenteiset ulkoseinäelementit.

Kiinteistökokonaisuuteen on suunnitteilla myös ravintolatiloja, tornien yhteiskäyttötiloja, saunaosasto sekä mittavat tilat pyörien säilytykseen. Polkupyörien säilytyspaikkoja suunnitelmassa on 501, joista 80 % eli 400 paikkaa rakennuksissa. Kortteliin on suunniteltu myös yksikerroksinen pysäköintilaitos.

Rakennuksen ja sen edessä olevan puistomaisen aukion läpi johtaa
asemakaavan mukaisesti yleinen jalankulkuyhteys Pekanraitilta
Vanhalle Helsingintielle. Lisäksi aukiolle tulee hotellin taksi/saattoliikennealue Vanhalta Helsingintieltä. Polkupyöräpaikkoja
tulee sisäänkäyntien luo. Tavara- ja jätekuljetukset sekä liikenne
pysäköintihalliin järjestetään rakennuksen pohjoispuolelta, K.H. Wiikinkadun tonttiliittymän kautta. Asukkaiden melusuojattu oleskelupiha tulee sijaitsemaan 4. kerroksessa tornien välissä.

Malmin kaksoistornitalon rakentamisesta vastaa Lehto Tilat Oy, ja arkkitehtina toimii Soini & Horto.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKolmen kimppa esiintyy Malmilla: Kaj meitä laulattaa
Seuraava artikkeliVäki hupeni Koillis-Helsingissäkin