Kaikkien iloja

Kaikkien iloja

 

Kansallisgallerian eli Valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan kuulunut Kaikki on mahdollista -taideteos poltettiin viikko sitten Viikissä. Tuhopolttajan kohteeksi joutunut autonrenkaista tehty gorilla oli harvinaisen pidetty teos. Sen pyöreät muodot ja veikeä ilme piristivät ohikulkijoita teoksen mustasta väristä huolimatta. Tuo Villu Jaanisoonin viisimetrinen teos tilattiin vuonna 2006 järjestetyn kutsukilpailun perusteella ja se valmistui vuonna 2009. Edes kymmentä vuotta ei tuo taiteilijan kuluttamiseen, kierrättämiseen ja eläinten oikeuksiin kohdistunut kannanotto taideteoksen muodossa ehtinyt paikoillaan olla. Joku päätti tehdä rikoksen, tuhota toisten omaisuutta ja viedä ilon kaikilta gorillateosta katselleilta. Onneksi teko tallentui ja tekijä saattaa jäädä kiinni.

 

Julkista omaisuutta tuhotaan ja sotketaan jatkuvasti. On vaikea käsittää, mitä iloa tekijä voi siitä saada. Kannanottona päättäjiä tai yhteiskuntaa kohtaan tuhoaminen ei toimi. Rikottujen asioiden korjaaminen vie verorahoja, mutta ei muuta mitään. Eniten ihmetyttää se, että lasten leikkipaikkoja tuhotaan. On outoa, että joku haluaa viedä lapsilta huolettoman leikkimisen riemun. Tuskin paikkojen rikkomisesta mitään iloa saa, eikä tekijöiden oma tulevaisuus näistä tuhotöistä mitenkään parane. Rikotut katuvalot ja kaiteet, tuhopoltot ja huumeruiskut hiekkalaatikolla voivat kuitenkin aiheuttaa vaaraa muille, olipa se tarkoituksena tai ei.

 

Kaikkien ilona täällä koillisessakin on useita taideteoksia, leikkipuistoja, kauniita oleskelupuistoja ja kulttuurielämyksiä tarjoavia paikkoja. On myös ainutlaatuisia luontokohteita hiidenkirnuista korkeisiin kallioihin ja suomaisemaan pitkospuineen. Näitä arjen iloja ei aina huomaa arvostaa. Niiden arvo nousee vasta siinä vaiheessa, kun joku tai jokin uhkaa niiden olemassaoloa. Yksi tapa varmistaa jonkin paikan säilyminen on käyttää sitä ahkerasti, osoittaa sen tarpeellisuus. Tuokaan ei kyllä valitettavasti aina toimi. Se on täälläkin saatu huomata.

Päätoimittaja Teija Loponen

 

 

 

 

 

 

 

 

Edellinen artikkeliMalmin tornista 13
Seuraava artikkeliEräViikinkien Divari/A-nuorilla vauhdissa