Taiteiden yön ilta on täynnä elämyksiä

Eeva-Leena Pokela esittää suomalaista lastenmusiikkia Malmitalossa. Kuva Eemeli Nättinen

Taiteiden yö huomenna torstaina on kaiken kansan juhlaa lapsista aikuisiin. Kaiken ikäisille tarjotaan taidepainotteista ohjelmaa ja tekemistä myös täällä omilla asuinkulmilla.

Malmitalossa askarellaan ja musisoidaan monin tavoin. Työväenopiston raapekuvatyöpajassa kello 15–20 tehdään pieniä taideteoksia tai kortteja raapekartongille. Tekniikka on nopea ja soveltuu kaikenikäisille. Askartelua ohjaa Janne Toriseva maalausluokassa.

Taikametsää rakennetaan työväenopistossa kello 17–19.30 yhdessä piirtäen ja askarrellen. Taikametsään  luodaan kätkettyjä aarteita, hiippailevia otuksia ja hurmaavia kukkia. Askartelu sopii kaiken ikäisille, alle kouluikäiset pääsevät mukaan aikuisen kanssa. Paja järjestetään yhteistyössä Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulun ja Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun kanssa.

Loiskis-orkesterin ja Eeva-Leena Pokelan ”Suomi kun viettää synttäreitä” koetaan kello 18 alkaen. Suomalaisten lastenlaulujen historiaan sukeltavan konsertin solistina laulaa ikisuosikki Eeva-Leena Pokela. Esille nostetaan niin nostalgisia klassikoita kuin uuttakin musiikkia sekä lastenmusiikin merkittävimpiä suomalaisia tekijöitä.  Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Malmin kirkossa, Kunnantie 1, kuullaan kello 20 alkaen Emeritus-kvintettiä johtajanaan Aale Lindgren.

Taide voi haista tai se voi olla vaikkapa kasvomaalaus. Kuudes Haisti Festivaalit on neljättä kertaa Taiteiden yönä järjestettävä hajuaistiin keskittyvä tapahtuma. Tällä kertaa se koetaan Metsäsauna Helioksella, osoitteessa Tattariharjuntie 35. Yleisön toivotaan ottavan mukaan purkitettuja “hajupaloja” jaettavaksi muille kokijoille. Mystistä tunnelmaa saattaa järjestäjien mukaan olla keventämässä joitakin artistejakin. Kuudes Haisti on tarjolla kello 18–20.

Pukinmäen alueen oma taidefestivaali järjestetään ensimmäisen kerran Taiteiden yönä 24.8. kello 14-18 Pukinmäen Taidekoulujen toimesta. Paikkana on Pukinmäen sirkuskoulu, Erkki Melartinin tie 2 D.  Luvassa on esityksiä, työpajoja, kasvomaalauksia, ilmapalloja ja paljon muuta.

Tapanilassa on tarjolla Lasten Taidepaja, Tintamareski ja Tapauksen Taidenäyttely kello 17–19 välillä Ateljee Tapauksessa, Viertolantie 2–4. Lasten taidepajassa tehdään taideteoksia askarrellen, vaihtoehtoina taulu, naamari ja veistos. Tintamareski antaa mahdollisuuden  valokuvata itsensä eri hahmoissa, se sopii sekä aikuisille että lapsille. Samalla voi tutustua Tapauksen taiteilijoiden taidenäyttelyyn.

Tapulikaupungissa kokoonnutaan seurakuntakodille kello 15-20 välillä näkemään ja kokemaan yhdessä asukkaiden itse tuottamia kulttuurianteja.

Kirjastoissakin tapahtuu monenlaista. Viikin kirjaston Lasten taiteiden yö alkaa kello 16, silloin  askarrellaan taikasauvoja, koetaan sirkusrunoilua ja temppuilua hämähäkinverkossa. Pelle PasiAnssi nähdään estradilla klo 18.

Jakomäen kirjastossa on koiratanssia ja croquis-piirtämistä kello 17–19. 10-vuotias sekarotuinen Sysi näyttää koiratanssin saloja Jakomäen kirjaston edustalla. Sysiä saa silittää ja kysyä kaikkea koiriin liittyvää. Tanssiesityksen jälkeen on croquis-piirtämistä eli pikapiirroksia kaikenikäisille. Mallina voi käyttää Sysiä tai vapaaehtoisia ihmismalleja. Kuka tahansa saa piirtää tai olla mallina.

Tapanilan kirjaston satutuokiossa kuullaan kello 17-18 välillä Teatteri Tuikkeen satutuokio, joka perustuu Aisopoksen satuun ja jossa hyödynnetään aistiteatterin menetelmiä. Kesto noin 10 minuuttia, esitykset klo 17.20, 17.40 ja 18.00.

Kirjastot myös järjestävät yhdessä pyöräretken, josta tarkemmin menoissa.

Jos kuitenkin päättää lähteä kaupungin keskustaan, voi suunnata vaikkapa Akateemiseen Kirjakauppaan, jonka Kohtaamispaikalla kello 17.30 mosalaiskirjailija Matti Rönkä kertoo uutuuskirjastaan  Yyteet. Rönkää haastattelee Anna-Liisa Haavikko.

Taiteiden yötä vietetään torstaina 24.8.  jo 29. kertaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSahattu vaahtera on edelleen rauhoitettu
Seuraava artikkeliElektrofestarit löi rytmiä Viikkiin