Uuden alkua

teija loponen

Tuleva viikonvaihde on päättäjäisten aikaa. Koululaiset lähtevät kesälomille ja osalla saattaa opiskeluajanjakso päättyä jo kokonaan. Koulujen päättyminen on yhtä aikaa ilon ja epätietoisuuden aikaa. Jos juhlii viimeisiä kevätjuhliaan peruskoulussa, voi iloa himmentää epätietoisuus siitä, missä opinahjossa opiskelut syksyllä jatkuvat. Samoin on uusien ylioppilaiden kohdalla, monella on edessä vielä toinen luku-urakka pääsykokeisiin. Ammattiin valmistuvia odottaa kova kilpailu työpaikoista, harvalla se on jo valmiiksi odottamassa. Myös pienillä päiväkoti-ikäisillä saattaa olla tiedossa syyskauden alkaessa uuteen ryhmään siirtyminen – heilläkin on siis ehkä vanhan tutun ryhmän viimeinen haikea kevätjuhla edessä.

Kevään vaihtuminen kesäksi, ainakin kalenterin mukaan, sisältää suuria odotuksia ja toiveita. Odotetaan aurinkoa ja lämpöä, mukavaa lomailua ja ystävien kanssa oleilua. Lapsille on kesällä tarjolla leikkipuistoissa seuraa ja tekemistä, sekä myös ilmainen lounas. Isommille nuorisotoimi järjestää erilaisia leirejä ja päivätapahtumia, esimerkiksi Pukinmäessä pyörii koko kesän Playa de Puksu. Se on useamman eri tahon yhdessä järjestämää kivaa kesätoimintaa lomaileville koululaisille. Koululaisten parin kuukauden kesäloma tuottaa helposti vanhemmille huolta siitä, miten lapset voisivat turvallisesti aikaansa viettää vanhempien ollessa vielä töissä. Kaikilla ei ole eläkkeellä olevia mummoja ja vaareja, jotka voisivat kesällä jälkikasvua kaitsea.

Moni päättää kesällä tehdä asioita, jotka ovat tähän asti vain siirtyneet. Samoin päätetään käydä paikoissa, joissa ei ole tullut aiemmin vierailtua. Jotta oikeasti asioita tulisi toteutettua, kannattaa tehdä jo heti kesän alussa jonkinlainen suunnitelma ja aikataulutus asioille. Kalenteri esille ja sinne joka viikolle joku vierailukohde, siten voi tehdä vaikkapa oman kotikaupungin paljon tutummaksi. Pyöräilykartta auttaa lähestymään monia kohteita fillarin selästä ja kesällä on myös kiva kävellä vaikka vähän pidemmällekin. Tosin riittää sitä koluttavaa varmasti ihan kotikulmillakin. Kynä käteen ja suunnittelemaan!

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliAnastasia01 kilpasarjan mestaruuteen
Seuraava artikkeliMinetit Elitelle MM-kultaa!