Tasapuolisuutta

teija loponen

Maailma ei ole tasapuolinen paikka, ei myöskään Suomi tai Helsinki. Maanantaiaamuna toimitukseen soitti vanhempi rouva, joka ihmetteli sitä, että Siltamäen liikuntapuiston frisbeegolf saa älyvalot, mutta alueen vanhuksille ei voida hankkia puistonpenkkejä, jotta saisi kauppamatkalla levähtää. Hän myös koki, että Siltamäen ennen niin mukava ja turvallinen puistoalue on frisbeegolfin myötä muuttunut turvattomaksi, johon ikääntyneemmät eivät enää uskalla mennä. Samaten hän huomautti, että eläkeläisiä verotetaan rankasti samaan aikaan kun etuudet ja erilaiset kohennukset kohdistetaan nuorille. Vähintäänkin maksuton julkinen liikenne olisi ikäihmisille paikallaan, etenkin kun moni heistä liikkuisi keskellä päivää, jolloin liikennevälineissä on runsaasti tilaa.

Eriarvoisuutta koetaan myös lasten ja nuorten harrastuksissa. Moni laji on niin arvokas harrastaa, että kaikilla perheillä ei ole mahdollisuutta kustantaa vaikkapa jääkiekko-, musiikki- tai ratsastusharrastusta lapsilleen. Toisaalta edullisempiakin harrastuslajeja on olemassa paljon. Esimerkiksi monien täkäläisten seurojen järjestämät liikuntaharrastukset ovat varsin kohtuuhintaisia, samoin monipuolinen partio on sekin edullinen harrastus, jota voi harrastaa omilla kotikulmilla. Operaatio Pulssi järjestää nuorisotoimen kanssa yhteistyössä kursseja, joihin pääsee täysin maksutta. Vaihtoehtoja harrastuksissa on, mutta se ei tietysti lohduta niitä lapsia, jotka haluaisivat harrastaa samoja asioita kuin parempituloisista perheistä olevat ystävänsä.

Talviset liikuntalajit ovat harmillisen alttiita säätiloille. Luistinkenttiä on rakennusvirasto jo pariin otteeseen yrittänyt jäädytellä, mutta aina on päivän parin päästä sade ja plussa-asteet pilanneet pienten luistelijoiden innon päästä lähikenttien jäille. Samoin on hiihdon laita, kunnollista hankea latujen pohjaksi ei vielä ole juurikaan ollut. Molemmat lajit olisivat sellaisia, joita moni tenava voisi omatoimisesti ja maksutta harrastaa ihan kodin lähistöllä. Samoin tietysti aikuiset. Toivotaan, että sopivia kelejä talviliikuntaan vielä löytyisi.

Päätoimittaja Teija Loponen