Malmi 80th Anniversary Air Showssa katsottavaa maan pinnalla ja yläilmoissa

Malmin lentoasemalla nähdään taas huikeita näytöksiä tulevana viikonloppuna. Harjoituslentoja koetaan viikolla pariin otteeseen. Kuva Teija Loponen

Malmin lentoasemalla ensi viikonloppuna toteutettavassa ilmailutapahtumassa näkee huikeita taitolentoesityksiä ja pääsee tutustumaan niin ilmavoimien kuin siviilipuolenkin lentokoneisiin ja helikoptereihin.

Maanäyttelyssä on esillä lentokoneita, helikoptereita ja muita ilmailuun liittyviä koneita, laitteita sekä simulaattoreita. Tapahtuma-alueelta löytyy myös paljon muita ilmailuun liittyviä pisteitä, joissa voi tutustua erilaisiin harrastuksiin ilmailupartiosta lähtien. Yksi esillä olevista kerhoista on Gyrokopterilentäjät ry. Vuonna 2014 perustettu kerho on ensimmäinen ja ainoa laatuaan Suomessa. Sen tarkoitus on kehittää ja edesauttaa turvallista yhteisöllistä toimintaa gyrokoptereilla.

Ilmavoimat on mukana Malmi 80th Anniversary Air Showssa sekä maassa että taivaalla. Taivaalla nähdään Hornet -monitoimihävittäjän ja Valmet Vinka -alkeiskoulukoneen soololentoesitykset sekä neljällä Hawk-suihkuharjoituskoneella lentävä ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks. Ilmavoimien esittelypisteellä maan tasalla voi tutustua ilmavoimiin ja varusmiespalvelukseen sekä työuriin ilmavoimissa.

Suomen Ilmailumuseon pisteellä Malmi 80th Anniversary Airshow’ssa Hawk -elämyskeskus.

Tivoli Sariola tuo lentoasemalle lasten ja aikuistenkin iloksi huimia laitteita, joissa noustaan korkeuksiin ilman lentokoneen siipiä.

Taivaalla nähdään hurjaa menoa, kuten Midnight Hawks eli ilmavoimien virallinen taitolento-osasto. Tämä Tikkakosken Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n lennonopettajista koostuva osasto lentää Malmilla neljällä Hawk-suihkuharjoituskoneella.

Edellisvuosien tapaan mukana on myös huimapäinen Jurgis Kairys, liettualainen taitolentäjäpioneeri ja todellinen ilmailupersoona, jolla on meriittilistallaan useita taitolennon maailmanmestaruuksia. Jäähermoinen Kairys hiljentää yleisönsä kauhusta ja ihastuksesta esittäessään show-lentonsa.

Arctic Eagles jatkaa Seppo Saarion johtaman Red Birds -taitolentoryhmän perinnettä, osastotaitolentoa nyt neljällä kaksitasokoneella.

Suomalaistaitajia on paikalla muitakin. SBACH lentäjänään Sami Kontio tarjoilee 10 minuutin tiiviin ja rokkaavan ohjelman. Kontio on pohjoismaiden ensimmäinen Red Bull Airrace akatemian läpikäynyt pilotti, lentokoneena hänellä on XA42, joka tunnetaan toisella nimellä Sbach. Kontio omaa muun muassa kaksi hopeamitalia Advanced luokan EM-kisoista.

Myös Malmilla ahkerasti näkyvältä Sami Saikkoselta saadaan kokea hieno taidepläjäys taivaalla aina yhtä iloisella mielellä toteutettuna.

Teija Loponen

Malmi 80th Anniversary Air Show Malmin lentoasemalla 13.-14.8.
Liput lippupalvelusta tai portilta, aikuiset ennakkoon 26 e, portilta 30 e, lapset 15/19 e.

Edellinen artikkeliPalvelurakennuksen suunnittelutyö on startattu
Seuraava artikkeliSuomen ensimmäinen naisrokkari Muska Malmille