Harrastajateatteri antaa Annielle eväitä ammattiin

- Olen saanut hyvää opastusta asiantuntevassa ohjauksessa ja minut on otettu hyvin joukkoon mukaan, Annie kertoo harjoittelupaikastaan. KUVA Paula Koskelainen-Nordberg

Työharjoittelu Tapanilan Työväen Näyttämöllä (TTN) oli onnenpotku nuorelle medialinjan opiskelijalle. Teatterikärpäsen puraisemana ja saadun työkokemuksen siivittämänä Annie on hakeutumassa alan jatko-opintoihin. Tapahtumista kertoo tapanilalainen Tapio Jaakola.

Kesällä 2014 kävin katsomassa kahdestikin Vantaan Näyttämön Housut pois –esityksen. Huomiota kiinnitti se, että esityksen valoista ja äänistä huolehti – tavallisuudesta poiketen – kaksi nuorta neitosta.

Itsekin tuolloin vielä uudehkona Tapanilan Työväen Näyttämön tekniikkamiehenä kävin tekemässä tuttavuutta heihin. Kävi ilmi, että heistä toinen, Annie oli Tapanilasta ja etsi opinnoistaan uupuvaa kolmen kuukauden työharjoittelupaikkaa.

Tapanilassa oli tuolloin alkamassa Agatha Christien Hiirenloukku-näytelmän harjoitukset. Aloin TTN:n hallituksen kanssa selvittää Stadin Ammattiopistolta, miten voisimme tarjota audiovisuaalisen alan harjoittelupaikan, vaikka aatteellisella yhdistyksellä ei ole palkanmaksumahdollisuutta. Kun koulun kanssa saatiin asiat sovittua, pidin tiistai- ja keskiviikkoillat harjoittelijalle av-teorian oppitunteja, äänitekniikkaa, valosäätimiä, kulissien rakentamista ynnä muuta. Lisäksi maanantai– ja torstai-iltojen teatteriharjoituksissa kasattiin dekkariklassikon valoja ja ääniä ajettavaksi keväällä 2015.

Kahdenkymmenen Hiirenloukun esityksen jälkeen Annie valmistui ansiokkaasti kesän korvalla 2015 mediaopintojen linjalta. Sen verran oli teatterikärpänen jo puraissut, että hän jatkaa tällä kaudella harrastuksenaan teatterissamme kotimaisen komedia Hilmanpäivien av-tehosteiden ja käsiohjelman kimpussa.
Itse voin sanoa tutorina, että tällainen opastava työ nuorien kanssa on täyttä elämää ja asiaa paikallaan.

Nyt alkuvuonna Annie ilmoitti, että hän on hakenut opiskelemaan lisää teatterivalaistusta sekä äänitekniikkaa. Pääsyvaatimuksena olevan työkokemuksensa hän on saanut juuri Tapanilan Näyttämön näytelmien parissa. Toivotamme onnea pääsykokeisiin!

Tapio ja Eila Jaakola

Hilmanpäivien ensi-ilta siirtyy viikolla

Tapanilan Työväen Näyttämön tämän vuoden aikaansaannos on Agapetuksen komedia Hilmanpäivät. Näytelmän ensi-illan oli määrä olla tulevana lauantaina, mutta yhden näyttelijän sairastumisen vuoksi esitystä on jouduttu siirtämään viikolla.
– Tuomarin roolia näyttelevä on sairastunut keuhkokuumeeseen, Tapio Jaakola kertoo syyn peruuntumiseen, jota ei Tapanilassa ole tapahtunut miesmuistiin.

Hilmanpäivät on kuvaus hiljaisesta kirkonkylästä, jonka seesteisyys väistyy, kun osuuskaupan hoitaja Kalervo palaa palokurssilta. VPK:n palopäällikkönä toimiva Kalervo alkaa innokkaasti uudenaikaistaa sammutustoimintaa, joka on ollut sekavaa ja sattumanvaraista.

Kun Kalervon vaimo Hilmalla on nimipäivät, saapuu paikalle uusi nuori tuomari ja tietenkin koko kylän kerma.
Kohta syntyy vauhdikkaita tilanteita kunnes sohinasta ja tohinasta yritetään tehdä loppu.
– Agapetus on mestari pelaamaan väärinkäsityksillä. Ja niitä tässä näytelmässä riittää, sanoo ohjaaja Keijo Franck.

Pirjo Pihlajamaa