Tapanilan teatteri tarjoaa kansainvälistä jännitystä

Tämä joukko valmisti Tapanilan Työväen Näyttämölle Agatha Christien Hiirenloukun. Takarivissä Love Records –paidassa ohjaaja Keijo Franck. KUVA JUHO PIETARINEN

Pääkaupunkiseudun väellä eikä vain koillishelsinkiläisillä on taas mahdollisuus nauttia teatterin klassikosta yli 100-vuotiaalla Tapanilan Työväen Näyttämöllä (TTN). Paikkana on Tapanilan työväentalo aivan Tapanilan rautatieaseman kyljessä.

Teoksena on tällä kertaa Agatha Christien Hiirenloukku. Tätä rikosdraamaa on esitetty Lontoossa vuodesta 1952. Siitä huolimatta teatterit pyytävät, etteivät kriitikot ja näytelmän nähneet paljastaisi juonta uusille katsojille. Tällaisen pyynnön sain minäkin, kun lupasin kirjoittaa esityksestä. Ymmärrän hyvin syyn pyyntöön.

Minun on oikeastaan helppo noudattaa tätä ohjetta. Tuo juoni on nimittäin niin nerokkaan monipolvinen ja -kerroksinen, ettei sitä voi avata muutamalla lauseella. Se on kuin tietokonepeli, jonka säännöissä on käytetty korkeampaa matematiikkaa.
Itse rikos, kaksoismurha ja sitä edeltänyt lasten laiminlyönti tuovat heti mieleen tämän päivän lööppilehtien otsikot. Rikosten selvittäminen ja siihen liittyvä painostava tunnelma vievät ajatukset Pariisin pilalehti Charlie Hebdonin terrori-iskuun ja viime päivien Kööpenhaminan veritekoihin. Siinä mielessä Hiirenloukku on yhä ajankohtainen teos.

Agatha Christien nokkela juonenkuljetus tekee näytelmän jokaisesta henkilöstä vuorollaan todennäköisen syyllisen. Hetkittäin henkilöt ovat näyttämöllä kuin pelinappuloita, mutta seuraavassa hetkessä heihin ilmaantuu psykologista syvyyttä. Agatha Christie on ennen kaikkea tyylipuhdas dekkaristi, jännityksen mestari. Tärkeintä on yllätyksellinen dramatiikka.

TTN:n kokenut vakio-ohjaaja Keijo Franck on tehnyt Hiirenloukusta juuri näille näyttelijöille ja tähän tilaan oivallisesti sopivan esityksen.  Tapahtumapaikka on talven kourissa kärvistelevä täysihoitolahotelli, jonne pääsee tapahtuma-aikaan perille vain suksilla. Hurjaa säätä osoitetaan lumipyryefektillä joka kerta, kun joku astuu ovesta sisälle.

Näytelmän alussa henkilöistä annetaan taustatietoja. Ränsistyneeseen kartanoon perustettu täysihoitola ottaa hapuilevia ensi askelia ja vastaanottaa ensimmäisiä vieraita. Eletään melkein maalaisidylliä. Mutta sitten alkaa tapahtua. Jännitys nousee
suorastaan piinalliseksi.

Hiirenloukussa esiintyy kahdeksan näyttelijää, joilla on melko tasaveroisesti sanottavaa. TTN:n tämän vuoden esityksissä näyttämöllä käy 11 henkeä, kaikki taattua TTN-tasoa. Vuosien mittaan TNN on esittänyt ansiokkaasti suuren joukon teatterikirjallisuuden klassikoista. Tämä esitys jatkaa tätä komeaa sarjaa.

Hiirenloukun näyttelijät: Anu Tuomioja, Mariina Kortesmäki, Rasti Salminen, Juha Halmela, Pirjo-Riitta Forsström, Arja Tuomioja, Timo Blomfeldt, Maarit Heininen, Paula Koskelainen-Nordberg, Matti Peltomäki ja Paavo Vaittinen.  Ohjaaja Keijo Franck. AV-ajot Annie Ajalin, Tapio Jaakola. Hiirenloukku -julisteen on suunnitellut Iina Pärsinen, jonka taidetta on esillä työväentalossa.

Esitykset ovat ma-pe klo 19 ja la sekä su klo 15. Seuraavat esitykset: to 26.2., pe 27.2., la 28.2., to 5.3., la 7.3., su 8.3., to 12.3., pe 13.3., la 14.3., su 15.3., to 19.3., pe 20.3., la 21.3. Liput  8 ja 14 euroa, voi ostaa ennakkoon netistä: www.netticket.fi/hiirenloukku

Timo Uotila

Edellinen artikkeliTalvi jää taakse
Seuraava artikkeliPihlajamäessä vaaditaan parannuksia meluaitaan