Lukemisen iloa

Tänä vuonna vietetään Kirjan vuotta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Kirjan vuosi –teemavuoden suojelijana ja haastaa vaimonsa Jenni Haukion kanssa suomalaiset antamaan lapselle lukuaikaa ja kannustamaan lukemaan. Tärkeitä ovat myös yhteiset lukuhetket lasten iltasaduista lähtien. Itse sadut tarinoiden sisältöineen ja opetuksineen on tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on iltasadun lukemiseen liittyvä yhteinen rauhallinen hetki. Iltasatuun käytetty aika on lapsen ja vanhemman yhteinen hetki, joka osoittaa samalla tenavalle, että häntä rakastetaan ja hänen kanssaan halutaan viettää aikaa. Tarinat kartuttavat huomattavasti lasten sanavarastoa ja opettavat lapset siihen, että lukeminen on osa arkea.

Meillä Suomessa lähestulkoon jokainen aikuinen osaa lukea sujuvasti, kiitos koululaitoksemme. Se on meille itsestäänselvyys, johon ei edes kiinnitetä huomiota kunnes kohdataan joku, jolta lukeminen ei oikein tahdo sujuakaan.
Lukutaito on myös ihmisoikeus, avain itsensä kehittämiseen ja koulutukseen. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet lukemiseen ja siten itsemme sivistämiseen muun muassa kirjastojen tarjoamien maksuttomien kirjalainojen avulla. Nykyään myös Internetistä löytyy ilmaisia satuja lapselle luettavaksi ellei kirjastossa ehdi käydä, tai kirja on unohtunut vaikka ottaa matkalle mukaan.

Kirjastot tarjoavat jatkuvasti uusiutuvan kannan luettavaa. Sen lisäksi kirjastoissa kokoontuu lukupiirejä ja ne tarjoavat kirjailijatapaamisia. Tällä viikolla voi torstaina tavata Malmin kirjastossa lukuisia omakustannekirjoja julkaisseen tapulikaupunkilaisen Ulla Welinin esittelemässä uusinta runoteostaan. Ensi viikolla Malmin kirjastossa kuullaan toimittaja-kirjailija Kimmo Oksasta ja Pukinmäen kirjastossa historiateoksistaan kuuluisaa viikkiläistä Sirpa Kähköstä. Lokakuun loppupuolella Messukeskuksessa vietetään Kirjamessuja, jossa myös esiintyy täkäläisiä kirjailijoita, muun muassa tapanilalainen Matti  Rönkä. Eilen muuten oli kansainvälinen lukutaitopäivä. YK:n mukaan vuonna 2012 joka viides aikuinen ihminen maailmassa oli lukutaidoton. Lukutaidottomia aikuisia ja nuoria on yhteensä yli 774 miljoonaa. Lukemisen iloa eivät kaikki pääse kokemaan.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKirjasto kutsuu vapaaehtoisia lukijoiksi
Seuraava artikkeliSuutarila saa uuden kiertoliittymän