Kirjasto kutsuu vapaaehtoisia lukijoiksi

Maija-Kaisa Myllymäki kokosi vanhuksille luettavaksi sopivia teoksia. Ensimmäinen lukija oli menossa palvelutalolle viime perjantaina. KUVA TEIJA LOPONEN

Pukinmäen kirjasto on mukana kampanjassa, jossa etsitään vapaaehtoisia lukijoita hoivakotien ikäihmisille. Pukinmäen vapaaehtoiset käyvät lukemassa Madetojan palvelutalossa asuville.

-Meillä kävi juuri ala-asteen opettaja kysymässä, voisivatko oppilaat käydä lukemassa vanhuksille. Uskon, että Madetojassa tullaan ilahtumaan tästä tarjouksesta, kertoo koululaisten lukuinnosta ilahtunut kirjastovirkailija Maija-Kaisa Myllymäki.

Moni hoivakodissa asuva lukisi mielellään kirjoja, mutta ei enää pysty itse lukemaan joko heikenneen näön vuoksi, tai sitten ei vain jaksa pitää kirjasta kiinni.
-Lukemista voi käydä ihan kokeilemassa ilman sitoutumista jatkoon. Ja kun tulee ilmoittautumaan meille kirjastoon, saa samalla tiedon sopivista ajankohdista ja myös mieleistä luettavaa mukaansa, kertoo Myllymäki Pukinmäen kirjastosta.
-Tämän tyylistä kampanjaa meillä ei ole ennen ollut, mutta olemme joskus keränneet lukijoita johonkin vapaaehtoistoimintaan. Ja kirjastoissa on toki vapaaehtoistyöntekijöitä ollut ennenkin, muun muassa kirjastomummoja ja –vaareja, jotka ovat lukeneet lapsille vaikkapa satuja tai auttaneet läksyissä, Myllymäki valistaa.

Lahjoita lukuhetki- kampanjaa kokeillaan tämän syksy ajan ja keväällä päätetään sen jatkosta.
-Jo nyt kampanja on herättänyt niin valtavasti huomiota, että uskoisin sen jatkuvan. Lisäksi haaveilemme, että omaishoitajille voisi lahjoittaa lukuhetken, mutta se on vasta ideointivaiheessa.

Maija-Kaisa Myllymäki toteaa, että lukijaksi käy ihan kuka tahansa, joka haluaa tehdä hyvää ja ilahduttaa sellaista ihmistä, joka ei ehkä enää itse jaksa tai pysty lukemaan.
-Kiireinenkin ihminen ehtii tähän mukaan, sillä lukuhetken voi lahjoittaa vaikka vain kerran, eli toiminta ei vaadi sen kummempaa sitoutumista.
Kirjastosta suositellaan lukijoille esimerkiksi novelleja, runoja, satuja ja sanomalehtitekstejä.

-Pitkää romaania ei kannata aloittaa, koska tarinankulku saattaa unohtua lukukertojen välissä. Vinkkilistallamme on muun muassa Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja, Anna-Leena Härkösen kolumneja ja James Herriotin eläintarinoita, Myllymäki kertoo.
Lukemishetken luonteen ja pituuden voi lukija määritellä itse. Hoivakoti antaa kirjastolle tiedon sopivista ajoista. Yleensä lukuhetkeen kootaan pieni ryhmä kuulijoita.
Pukinmäen kirjaston lisäksi Lahjoita lukuhetki –kampanjassa ovat mukana Jakomäen ja Viikin kirjastot, joilla on omat kohteensa vapaaehtoislukijoille.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin lentoasema kuntalaisaloitteiden ykkönen
Seuraava artikkeliLukemisen iloa