Palvelukoti sai toisen sydämen

Uusi rakennus istuu hyvin vanhaan maisemaan. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Siltamäen palvelukodin uuden rakennuksen avajaisissa nostatettiin tunnelmaa kattoon lauluesitysten ja sambakoulun tanssijoiden siivittämänä viime perjantaina.

Sitä ennen pidetyissä juhlapuheissa kerrottiin muun muassa se, että uudessa rakennuksessa jatkuu sama sosiaalityö mitä tontilla on tehty jo vuodesta 1889. Se on maamme vähäosaisimpien ihmisten auttamista. Peltokyläntien miljöössä on ollut vaivaistalo, kunnalliskoti ja lastenkoti. Nyt tontilla asuu alkoholisteja, jotka viettävät Peltokyläntiellä tyypillisesti loppuelämänsä.

Helsinki on saanut uudisosaa varten valtion tukea, koska talon tarkoituksena on ollut osaltaan vähentää asunnottomuutta Helsingissä. Siltamäestä paikan on saanut kahdeksan uutta asukasta. Loput 16 ovat talon entisiä asukkaita, jotka ovat siirtyneet viereisestä kaksikerroksisesta talosta, josta sosiaaliviraston on luopunut.

– Kohteen suunnittelu oli miellyttävällä tavalla haastavaa. Ympäristö on mitä hienoin, ja vanhaan miljööseen piti tehdä iso, uusi elementti, kertoo arkkitehti Jaana Tarkela.
Ilokseen hänellä oli tilaisuus olla projektissa mukana hankesuunnittelun alkumetreiltä asti, mikä on arkkitehdille harvinaisempaa herkkua.
– Asemakaava oli hyvin tiukka. Aloin tehdä pihalle toista sydäntä. Vanhalla punamultarakennuksella on jo omansa. Tässä oli pyrkimyksenä luoda moderni rakennus, joka on oman aikakautensa luomus.

Arkkitehti iloitsi myös siitä, että pihalle istutetut taimet olivat kasvaneet hyvin.
-Toivottavasti se on merkki siitä, että talossakin menee hyvin.
– On se, vakuutti taloa johtava Markku Pyttinen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMaija Innanen laittoi Stadionin remonttiin
Seuraava artikkeliEliteä juhlittiin Tapanilan Nutalla