Maija Innanen laittoi Stadionin remonttiin

-Yhteisöllisyyden tunne isoissa tapahtumissa on aivan uskomaton. Olipa sitten kyseessä Cheekin konsertti, Suomi-Ruotsi –maaottelu tai ruotsinkielisten koululaisten urheilutapahtuma. KUVA TEIJA LOPONEN

Tapaninvainiossa asuvalla Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innasella on edessä jännittävä vaihe. Monen vuoden pohjatyö Olympiastadionin remontoimiseksi on pitkällä ja rakennustyöt pääsevät käyntiin ensi vuoden alussa.

Ensimmäiset omat muistot Stadionilta Maija Innasella ovat nuoruudesta, jolloin hänellä oli kunnia toimia yhtenä ”valkoisena tyttönä” Suomen lipussa täydellä stadikalla yleisurheilun MM-kisojen avajaisissa vuonna 1983.
-Muistan vieläkin ne liikkeet, kuinka kumarruttiin ja noustiin ylös valkoista hameenhelmaa nostaen, Innanen kertoo näyttäen samalla lipunmuodostajien käyttämiä liikkeitä.
Liikunta ja voimistelu on näytellyt tärkeää roolia Innasen elämässä varsin pienestä pitäen.

Onnenpotku oli muutto lapsena Suolahdelle, jossa liikunnanopettaja nosti Maijan numeron kuutosesta ysiin. Maijan ihmetellessä, oliko numero kiepsahtanut vahingossa väärin päin, oli opettaja todennut huomanneensa Maijalla kovasti intoa ja halua kehittyä.
Ne sanat olivat innostaneet nuoren tytön harrastamaan liikuntaa, vetämään itsekin satujumppaa ja kokeilemaan eri lajeja.
-En ole missään erityisen hyvä tai huono. Voimistelun ohella olen harrastanut ja yhäkin harrastan uintia, pallopelitkin ovat tuttuja, taitoluistelua harrastin piiritasolla ja jalkapalloa pelasin Mimmiliigassa Suomi-sarjassa, Innanen listaa.

Lukeminen, teatteri ja balettiesitykset kuuluvat nekin mieluisten asioiden listalle. Kesäisin saattaa Tapaninvainiossa asuvan Maijan nähdä siskonsa kanssa Vantaanjoessa vesijuoksemassa.
-Kyllä se näyttää jonkun verran ihmisiä hämmästyttävän, Maija naurahtaa.

Tapaninvainion ympäristöä Innanen pitää ihanteellisena paikkana asua. Luontoa riittää ympärillä, Vantaanjoki solisee vieressä ja hyviä ulkoilureittejä löytyy moneen suuntaan. Myös alueen palvelut ovat erinomaiset.
Lukuisiin harrastuksiinsa Maija Innanen listaisi melkein myös työnsä, niin mukavaa se kuulemma on.
-On ensinnäkin valtava kunnia saada toimia Suomen upeimman urheilupyhätön toimitusjohtajana. Lisäksi työ on hyvin mielenkiintoista ja antoisaa, tapaan ihmisiä laidasta laitaan, jopa eri valtioiden päämiehiä ja maailmanmainetta niittäneitä taiteilijoita. Heistä on jäänyt monia hyviä muistoja.

Puhdaslinjainen funkistyyli tekee Olympiastadionista yhden maailman kauneimmista stadioneista.
Innaselle onkin tärkeää, että stadionin perusparannus- ja uudistushanke noudattavat rakennuksen alkuperäistä henkeä.
-Tämä kesä fiilistellään ennen sulkemista. Monia elämyksiä on vielä tarjolla. Mutta odotan jo todella innolla perusparannetun ja uudistetun Stadionin avajaisia sitten kolmen vuoden päästä, Innanen toteaa.

Stadionin remonttihanke on vaatinut toimitusjohtajalta roppakaupalla töitä ja kärsivällisyyttä.
-Hakiessani vuonna 2008 Stadion-säätiön toimitusjohtajaksi oletin työn olevan pääosin toiminnan ja palveluiden kehittämistä. Hyvin pian kuitenkin huomasin, että täällä kärsittiin vesivahingoista ja moni tila kaipasi peruskorjausta. Lisäksi FIFA:lta tuli uudet määräykset kenttien koosta. Jo kahden kuukauden päästä oli kuntotutkimus lähtenyt käyntiin ja pitkän tähtäimen suunnittelu alkuun.
Kuntotutkimus ja tulevaisuustyö olivat valmiina vuonna 2010, 2011 korjaushanke saatiin hallitusohjelmaan, 2012 valmistui tarveselvitys rahoitussuunnittelua varten ja 2013 saatiin valtion ja kaupungin rahoitussopimus. Valtion puolelta rahoituspäätös varmistui 2014 ja Helsingin kaupungin kanssa 2015.

Maija Innanen kertoo, että pian alkava kolme vuotta kestävä remontti tekee Stadionista entistä toimivamman ja tilavamman. Hankkeen kokonaislaajuus on 40 720 bruttoneliömetriä ja uusia tiloja tulee lähes 20 000 neliötä. Kenttäalue ja juoksuradat uudistetaan, kaikki katsomo-osat saavat katoksen ja niiden istuimet uudistetaan.

Yleisön käyttämät aulatilat, wc:t ja ravintolat uudistuvat.
-Hallintokin muuttaa täältä remontin ajaksi pois. Tosin meille tulee tuohon viereen työmaaparakkitoimisto, sillä tulen käymään rakennustyömaalla päivittäin, Maija Innanen huomauttaa.
Vuonna 2019 avautuva uudistunut Olympiastadion on Suomen tärkein suurtapahtumien areena sekä liikunnan, urheilun, kulttuurin, viihteen ja turismin kohtauspaikka.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMPS, Ponnistajat ja Atletico pistehaina!
Seuraava artikkeliPalvelukoti sai toisen sydämen