Eppu ratsastaa taas!

Eppu on jo taas oppinut istumaan rennosti hevosen selässä, oikea asento on tärkeä osata.

Pihlajamäessä asuva Eppu Valkonen on viime viikkoina ollut todella onnellinen. Rakas harrastus hevosten parissa jatkuu taas.

Eppu on jo taas oppinut istumaan rennosti hevosen selässä, oikea asento on tärkeä osata.
Eppu on jo taas oppinut istumaan rennosti hevosen selässä, oikea asento on tärkeä osata.

Lievästi kehitysvammainen Eppu Valkonen pääsi ratsastuksen makuun opiskellessaan Järvenpäässä. Siellä oman hevosen omistava ratsastusterapeutti vei luokan käymään tallilla.
-Kun istuin hevosen selkään, se oli menoa. Se iski kuin salama! Tiesin heti, että tässä on minun harrastukseni, Eppu muistelee.

Ensikosketuksen hevosiin Eppu sai kuitenkin jo lapsena tuttavaperheen kanssa Fallkullassa käydessään, mutta silloin hevoset tuntuivat vielä kovin isoilta ja pelottavilta.
Järvenpään koulun päätyttyä Eppu palasi Helsinkiin ja löysi tiensä Tuomarinkylän talleille. Siellä hän on käynyt katsomassa hevosia ja saanut hoitaakin niitä. Omat tulot eivät kuitenkaan ratsastustunteihin ole riittäneet ja siksi hevosen selkään pääseminen on elänyt lähinnä haaveissa.

Tänä keväänä Eppu kuitenkin on päässyt ratsastamaan ja on saamistaan ratsastustunneista innoissaan. Kiitos niistä kuuluu Malmittaret –lionsklubin jäsenille, he kun päättivät tukea Epun ratsastusharrastusta tuhannella eurolla. Myös Tuomarinkylän Ratsastuskoulu tukee Epulle rakasta harrastusta.
-On niin hienoa istua hevosen selässä ja tuntea, kuinka yhteispeli sujuu. Hevonen ymmärtää minua ja minä sitä. Ja vaikka olisi ollut vähän stressaantunut, niin se kyllä häviää ratsastaessa, Eppu kertoilee.

Arkisin Eppu työskentelee Malmilla Kehitysvammaliitossa. Työn kuvaan kuuluu muun muassa siivousta ja pakkaus- sekä varastotöitä.
-Liikkuminen jää muuten aika vähiin, mutta asun seitsemännessä kerroksessa ja kävelen aina raput ylös. Välillä jopa kauppakassien kanssa.

Pihlajamäessä nuorukainen on asunut vuoden verran, sitä ennen hän asui mummonsa kanssa Länsi-Pakilassa.
-Mummo on tosi läheinen, hän minusta on pitänyt huolta. Äiti oli alkoholisti, hän on jo kuollut. Mummolle käyn välillä kaupassa, kun hän ei enää itse pääse.

Kesälomalla Eppu aikoo käydä ratsastustunneilla ja tehdä jotain muutakin kivaa. Sitä voisi olla vaikka reissu kaverin kanssa Vesilahden Narvaan katsomaan leffojen kuvauspaikkoja.

Tallilla hevosia hoitamassa Eppu kertoo käyvänsä 2-3 kertaa viikossa.
-Hevosten hoitaminen on mukavaa, mutta mikään ei voita ratsastamista, nuori mies kuvailee.
-Jos osaa olla rento, ei tule takamus kipeäksi. Ja sain jo hyvää palautetta siitä, että osaan pitää kantapäät ja kädet alhaalla, sitä kautta on tukeva asento. Ja selän pitää olla suorana, Eppu kertailee oppimiaan asioita.

Sateella ratsastetaan maneesissa, mutta Eppu on ratsastanut jo kentälläkin, sekä tehnyt pienen lenkin maastossa.
-Hevosten kanssa tulee aina hyvälle tuulelle, talleilla hevosia ja niiden kavioita puhdistamaan pääsevä nuorukainen kertoo. Myös varusteiden huolto sujuu jo monen vuoden kokemuksella.
-Oli se onni, etten jo myynyt ratsastushousujani ja muita tarvikkeita. Toivoin, että pääsisin vielä niitä käyttämään ja niin kävi!

Teija Loponen

Edellinen artikkeliRiku Holopaisesta vuoden nuori helsinkiläisurheilija
Seuraava artikkeliSikalanmetsän polku siirtyy