Traktoriin tehtiin kansainvälinen ravintola

Konul Saeidin pöydän luona sai valita ottaako rahka- vai perunapiirakkaa vai kinuskikakkua. Äitiä auttamassa olivat hänen miehensä Shahroz sekä lapset Araz-poika ja Ausy-tytär. Malmilaisvanhemmat muuttivat Suomeen 13 vuotta sitten. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Leikkipuisto Traktorin pihalla oli mahdollisuus makumatkailla Azerbaidzaniin, Somaliaan ja Turkkiin Ravintolapäivänä.

Tieto maahanmuuttajaäitien myymistä ruuista oli levinnyt, ja lauantaina heti yhdeltätoista leikkipuiston pihalla kävi kuhina. Euron ja kahden euron kolikot vaihtuivat katmeriin, baklavaan, kisiriin, sambuusiin ja muihin itsetehtyihin ruokiin.
Tarjoilujen pääpaino oli uunissa tai uppopaistamalla kypsytetyissä suolaisissa ja makeissa piirakoissa. Moni kävi maistelun lopuksi ostamassa niitä vielä kotiinviemisiksi.
– Näiden kaikkien tekemiseen meni suunnilleen puolitoista päivää, laskee Malmilla perheineen asuva Konul Saeidi hymyillen.

Turkkilaispöydässä tarjolla oli muun muassa kuskusia. Sen pääraaka-aine on rikottu vilja, joka on yleensä vehnä ja joskus ohra tai hirssi.
Turkkilaispöydässä tarjolla oli muun muassa kuskusia. Sen pääraaka-aine on rikottu vilja, joka on yleensä vehnä ja joskus ohra tai hirssi.

Azerbaidzanilaisnaisen urakka kannatti, sillä muutaman tunnin kuluttua 130 piirakasta sekä isosta vaasillisesta kinuskikakkupaloja oli jäljellä enää muutama.
Muiden pöytien antimista vastasivat turkkilaiset ja somalilaiset naiset. Lisäksi ruokia oli myymässä yksi Kiinan uiguuri, mutta hän ei ollut ehtinyt kokata oman maansa perinneruokia. Paikallislehteen naisista eivät rohjenneet muut kuin Konul Saeidi.

Herkulllisen idean keksijöinä olivat monikansallista kokkikerhoa leikkipuisto Traktorissa pitävät Malmin Martat. he olivat pyytäneet kokkikerhoon osallistuvia perheenäitejä kokkaamaan synnyinseutujensa tuttuja makuja Ravintolapäiville synnyinseudulleen tyypillisiä ruokia. Leikkipuistossa työskentelevä sosiaaliohjaaja Kirsi Jaakkola oli paikalla auttamassa.
– Nämä maahanmuuttajanaiset ovat taitavia ruoan laittajia, joten siitä keksimme pyytä heitä mukaan, kertoo malmilaismarttojen puheenjohtaja Anni Kaleva.
Martoista puistossa olivat myös Pipsa Rusama, Sinikka Vainio sekä Erja-Maria Jalastie-Kettunen. He kertoivat, että kokkikerho kokoontuu joka viikko Traktorissa. Mukaan tulijat voivat tutustua toisiinsa, ja oppia samalla kuin huomaamatta Martoilta suomen kieltä ja saada tietoa suomalaisesta kulttuurista.

– Me emme ole kielten opettajia, mutta kerhon keskustelukieli on suomi. Mukaan on tullut esimerkiksi nainen, joka on asunut täällä kahdeksan vuotta, muttei osannut sanaakaan suomea.

Kulttuurivaihto toimii myös toisin päin. Martat ovat oppineet, kuinka valmistetaan eri maille tyypillisiä ruokia. Ylisanoja Konul Saeidin banaania sisältävästä kinuskipiirakasta riittää niin, että sitä on pakko saada vielä kahvin kanssa. Nam. Sitä on pakko ostaa mukaankin, samoin viereisen somalipöydän sambuuseja.
– Tuossa kaupan päällisiä, somalinaiset ilahduttavat ostajia ekstrapussillisella.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPuuverstas on vihdoinkin valmis
Seuraava artikkeliKohtaavatko tarpeet?