Esittelyssä: Riku Ahola (vas)

Aloitamme lähes kolme kuukautta kestävän koillisen kansanedustajaehdokkaiden esittelysarjan Riku Aholasta, joka huhtivaalien aikaan on 34-vuotias valtiotieteiden maisteri Tapanilasta.

Rikun sydän sykkii Malmille, jossa on myös hänen nykyinen työpaikkansa Kansantalojen Liitto. Ahonen työskentelee sen toiminnanjohtajana ja Malmin työväentalon kehityspäällikkönä.

Riku on samalla Malminseudun Työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja istuu TUL:n ja sen Suur-Helsingin piirin hallituksissa sekä liiton junioriliikuntajaostossa. Politiikassa hän on ollut Helsingin nuorisolautakunnassa yhden 4-vuotiskauden, ja vuoden 2012 kuntavaalit toivat varavaltuutetun paikan ohessa liikuntalautakunnan puheenjohtajuuden. Urheilussa hän johtaa myös Helsingin urheilupalkintotoimikuntaa.

Nykyisen työpaikan sijainti mahdollistaa entistä aktiivisemman osaanoton oman valtuustoryhmän kokouksiin silloinkin, kun ei itse saa varaedustajana kutsua saliin. Kunnallispolitiikka on Rikulle läheinen elämänura. Arkadianmäelle Riku pyrki jo 2011 saaden 701 ääntä ensi yrittämällä. Silloin mies oli vielä melko tuntematon, mutta nykyasemassa äänimäärän reipas kasvattaminen on realistista. Lisäksi puolueella on mahdollisuus ottaa Helsingissä tarjolla oleva lisäpaikka.

Riku on itse ollut aina urheilumies sekä palloilijana että nyrkkeilijänä. Ehdokkaana hän haluaa liikunnan rinnalla tuoda esiin itselleen läheiset ympäristöarvot keskeisenä päätöksenteon mittarina. Hänen mielestään nuorisolle ja muille liikkujille tulee tarjota arkiliikuntaa ilman kilpaurheilun keskeisyyttä ja tukea seuratukien taholta myös matalan kynnyksen lajien harrastamista.

Talouskysymyksissä maisteri Ahola sanoo olevansa keyneslaisen talouspolitiikan kannattaja. Hän tukee liikuntapaikkarakentamista sekä asuntotuotantoa investointeina talouden elvyttämiseksi. Malmilaisena hän on valmis kompromissiin lentokentän kehittämisessä. Hän kannattaa kentän kulttuuri- ja liikunta-arvojen säilyttämistä ja on valmis pitämään Malmin liikelentokenttänä, joka on yhteydessä muihin metropoleihin. Silloin alueelle voisi rakentaa harkinnanvaraisesti asuntoja sulkematta täysin kentän toimintoja.

Ahola on metropolikaavoittamisen kannattaja, eikä välitä tilkkukaavasuunnittelusta tai hyväksy Vartiosaaren luonnon tuhoamista rakentamiseen. Hänen mielestään myös väestösuojien ja parkkipaikkojen rakentamista voisi tarkastella uusien taloyhtiöiden kohdalla, sillä ne nostavat rakentamisen ja asumisen hintaa.

Viime vaaleissa Rikulla oli jo kohtalainen tukiryhmä. Vaalibudjetti koostui yhdistystuesta sekä omasta ja ystävien lahjoituspanoksesta 4000-5000 eurona. Nyt yhdistystuki pienenee, kun Riku ei ole enää tuettava vasemmistonuori, mutta hänellä on käytettävissä mainoksiin enemmän omaa rahaa – säästöjä liikuntalautakunnan puheenjohtajapalkkioista.

Neljässä vuodessa myös someaktiivisuus Facebookissa ja twiittaajana ovat lisääntyneet tykkääjien ja peukuttajien määrän kasvun myötä. Moni tukiryhmäläinen on lähempänä vaaleja valmis antamaan oman työpanoksensa kampanjalle.

Timo Huotinen

Edellinen artikkeliJokeri 2 pois Tapaninvainiosta?
Seuraava artikkeliOma koira puraisi poikki Erän voittoputken