Suutarilan tonttupolulla jo 10 vuotta

-Tonttupolulla on joulupukkitakuu. Sinne pukki ehtii joka vuosi, olipa keli millainen vain, kertoo Tonttupolun ”äiti” Jenni Sorakivi. KUVAT HANNU PUUKKO

Suutarilan Tonttupolun idea syntyi 2004 kesäpäivänä Linnunradan leikkipuistossa. Polun ideoi ja käynnisti Jenni Sorakivi.  Perhe asui silloin  Siltamäessä.

-Olin lukenut Seurasaaren joulupolusta.  Istuskelin lasteni Oonan ja Veetin kanssa Linnunradan puistoruokailussa. Minusta sen maalaismainen ympäristö oli ihanteellinen tonttupolulle. Puiston henkilökunnasta ajatus kuulosti mukavalle. He lupasivat tukensa,  jos lähtisin asiaa edistämään,  Jenni kertoo.
Jenni suunnitteli, ja tarjosi vastuutehtäviä eri tahoille: partiolaiset, Martat, Lionsit ja Ladyt,  Siltamäen nuorisoseura, MLL Tapaninkylä, Linnunrata, Kesanto ja Jalopeura asiakkaineen, Malmin seurakunta, Siltamäen ala-aste, Siltamäen kokoomus sekä myös Siltamäki-Suutarila-Seura ja Tapanilan Kotien puolesta ry.
-Ihmiset tarjoutuivat hommaan mukaan loistavalla innolla. Eikös yleensä töitä jaettaessa ”paeta paikalta”, ettei itse ainakaan tarvitsisi mitään tehdä. Rahoitusta ei tonttupolulle ollut ensimmäisenä vuonna ollenkaan – vain minä ja mielikuvani!
Leikkipuisto saatiin käyttöön. Tavaraa tarvittiin pukin lahjapusseihin sekä pipareita, puuroa ja mehua.
-Soittelin alueen yrityksiin lahjoitusten toivossa. Aika mieletöntä, että lähes 30 yritystä tai toimijaa tuli tukemaan tällaista vapaaehtoistapahtumaa. En muista juurikaan kuulleeni kieltävää vastausta, Jenni sanoo.

Kaikki lapset saavat joulupukilta, muorilta ja heitä avustavilta tontuilta joulupussit, joissa on mukavia yllätyksiä sisällä.
Kaikki lapset saavat joulupukilta, muorilta ja heitä avustavilta tontuilta joulupussit, joissa on mukavia yllätyksiä sisällä.

Infopisteen kautta tonttupolulle saapui ensimmäisenä jouluna 2004 434 lasta ja 391 aikuista. Oli arvioitu  250. Mikään ei loppunut kesken, paitsi välillä kertakäyttöastiat. Seuraavana vuonna kävijöitä oli reilut 1200.
-Itse halusin jouluihmisenä välittää perheille erilaisia perinteitä. Polkua ryhdyttiin kutsumaan alueen perinteeksi jo ennen kuin ensimmäinen tonttupolku oli koettu.
Polkua esiteltiin alueen lapsiperheille suunnattuna jouluisena tapahtumana: Hannele Huovin ”Matka joulun taloon” -sadun maailmassa. Lapset saivat seurata tonttujen askartelua, piparien  paistoa, kynttilänvalantaa ja tietysti tavata Joulupukin. Polkua elävöittivät lasten musiikkiesitykset, joita koordinoi  Minja Aho.
-Tonttupolkujen palautteesta yritettiin aina ottaa opiksi ja toiminnallisuutta lisättiin heti. Meitä  yhdisti innokkuus ja hulluimmiltakin tuntuvat ideat saatiin toteutettua, toteaa Jenni.

Vuonna 2005 Jenni Sorakivi piti Jalopeurassa Si-Su- päivänä arpajaiset ja puffettia myöhemmin myös Linnunradassa. Tuotoilla hankittiin kangasta, josta Jenni ompeli tonttuliivejä ja essuja.
-Olohuoneessamme oli kangasta pitkin lattiaa ja valmiit liivit  tangolla. Ompelussa auttoi  muun muassa Minna Rasilainen. Antti Esala teki polulle hienot puiset numerokyltit ja postilaatikot.
Kun Sorakivet muuttivat täältä, jäi polku alueen yhteistyötahojen hoitoon. Parisen vuotta polkua koordinoinut Suutarilan Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Helena Ruuska on vaikuttunut.
-On ollut ilo huomata, että tapahtuma kerää alueen toimijat luontevasti yhteen. Ilman suurta joukkoa ei tällaista ole mahdollista järjestää. Ja mikä on mukavampaa kuin lasten aito ilo ja riemu, paras palkinto Tonttupolku-päivänä!
Jenni Sorakivi on lastentarhanopettaja-montessoriohjaaja. Perheessä ”tonttuilee” vanhempien lisäksi viisi lasta. Polku sykähdyttää vieläkin.
-Muutama vuosi oli väliä, kun kävin jälleen tonttupolulla, asiakkaana. Oli mieletöntä huomata, miten hieno tapahtuma oli. Yhdessä tehty! Upeaa, että tonttupolku on elänyt jo 10 vuotta!
Kiitos Jenni Tonttupolusta ja tarinasta!

Helena Päätalo
Suutarilan Tonttupolku lauantaina 29.11. kello 15-18 Linnunradan leikkipuistossa. Pysäköintipaikkoja hyvin rajoitetusti!

Edellinen artikkeliLentoasemalla tivattiin vastauksia
Seuraava artikkeliItsenäisyyttä kunnioittaen