Lentoasemalla tivattiin vastauksia

Kokoomuksen päättäjille esitettiin tiukkoja kysymyksiä siitä, miten täysin väärin perustein eteenpäin viedyistä asioista voidaan tehdä päätöksiä selvittämättä niiden taustoja. KUVA TEIJA LOPONEN

Joukko Helsingin Kokoomuksen päättäjiä saapui rohkeasti Malmin lentokentälle vastailemaan yleisön kysymyksiin kentän kohtalosta. Kauko Koskinen lupasi selvittää, kuka on se mystinen ”Helsinki”, joka on pyytänyt Rajavartiolaitosta väistymään Malmilta.

Malmin lentoaseman ystävien ja Kokoomuksen yhdessä järjestämässä tilaisuudessa riitti kysymyksiä. Vastauksia saatiin vähemmän.
Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen esitteli paikalla olijoille lentoaseman tilannetta ja tehtyjä vaihtoehtoisia suunnitelmia, joiden mukaan kentän ympäristöön voitaisiin tehdä rutkasti lisärakentamista vaikka lentotoimintaa jatkettaisiin. Samalla kenttää voitaisiin kehittää myös entistä paremmin työpaikka-alueena.
Päättäjiä yritettiin vakuuttaa siitä, että jos kaupunki vain jatkaa kasvamistaan, tarvitaan pienkonekenttää lisäpalveluineen entistä kipeämmin jatkossa. Eikä lentokenttä ole ollut vain lentäjiä varten, siellä on järjestetty mittavia koko perheiden tapahtumia, joiden alta koneet on suosiolla aina raivattu pois.
Päättäjiä muistutettiin, että lähiympäristön koulut ja päiväkodit tekevät lentokentän ympäristöön luontoretkiä. Heille ja muillekin asukkaille kentän ympäristön virkistysarvo on merkittävä, eikä se ole korvattavissa.
Valdemar Hirvelä muistutti, että Flybe on joutunut lopettamaan lentoreittejään Helsinki-Vantaalta kalliiden kustannusten vuoksi. Flybe voisi lentää myös Malmilta, joka olisi edullisempi kenttä.

Mitä jäi käteen? Timo Hyvönen peräsi kaikilta paikalla olleilta, mitä konkreettisia toimia he aikovat tehdä, jotta selvästi väärin perustein käynnistetyn Malmin lentoaseman alasajon käsittely perustuisi jatkossa oikeisiin tietoihin.
Laura Rissanen lupasi esitellä koko valtuustoryhmälle MLY:n esittelemän vaihtoehtosuunnitelman kentän kehittämisestä.
Risto Rautava suhtautui nihkeimmin kentän toiminnan jatkamiseen, mutta lupasi perehtyä kunnolla aineistoihin. Hän muistutti, että kaikilla on mahdollisuus antaa lausuntonsa yleiskaavasta, johon kenttäaluekin kuuluu, 7.1. lähtien.
Pekka Majuri lupasi tehdä yhdessä muiden kanssa ponnen jo tämän päivän valtuuston kokoukseen.
Jarmo Nieminen lupasi olla mukana ponnessa ja jatkaa asiasta keskustelua valtuustossa.
Kauko Koskinen on ponnessa mukana ja  aikoo selvittää Rajavartiolaitokselle esitettyä siirtopyyntöä. Hän muistutti myös pyrkineensä vaikuttamaan rakennuskiellon purkamiseen. Koskinen ehdotti vastaavanlaista tilaisuutta myös muille puolueille.
Heimo Laaksonen lupasi olla ponnessa mukana ja jatkaa puhumista lentokentän säilyttämisen puolesta. Hän totesi kansan olevan varsin kyyninen päättäjien ja päätöksiä tekevien klikkien suhteen.
Sirpa Asko-Seljavaara lupasi olla mukana tekemässä pontta. Hän painotti, että MLY:n pitäisi viedä hankettaan eteenpäin elinkeinokärki edellä. Olisi myös syytä selvittää, voisiko MLY tai muut taho perustaa organisaation, joka pystyisi rahoittamaan lennonjohdon ja organisoimaan kentän toimintaa jatkossa. Hänen mukaansa tuottava ja kehittyvä kenttä voisi kilpailla sen vaihtoehdon kanssa, että rakennettaisiin iso asuinalue, johon tulisi todennäköisesti paljon maahanmuuttajia.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliErälle makeat tuplavoitot
Seuraava artikkeliSuutarilan tonttupolulla jo 10 vuotta