Hautausmaa tarjoaa historian havinaa ja taidetta

Aimo Tukiaisen joutsenveistos löytyy kauppaneuvos Karl Aurialan haudalta korttelissa 24. KUVA TEIJA LOPONEN

Malmi-Seura on lähes parinkymmenen vuoden ajan järjestänyt asukkaille eriaiheisia kävelykierroksia Malmin hautausmaalla. Tulevalla kierroksella tutustutaan hautausmaalta löytyvään taiteeseen.

-Ajatus kävelykierroksista lähti aikoinaan siitä, että aina korostetaan Hietaniemen hautausmaan hienoutta ja sinne haudattuja kuuluisuuksia ja sen taiteilijakukkulaa. Kuitenkin Malmin hautausmaalla on myös paljon tunnettujen ihmisten, kuten näyttelijöiden hautoja. Ennen kaikkea sillä on pitkä historia ja valtakunnallisestikin katsottuna tunnettuja vainajia ja paljon historiallisesti kiinnostavaa menneisyyttä, kertoo Malmi-Seuran puheenjohtaja Maria Laurila.
Hautausmaan valtava koko on mahdollistanut erilaisia kohdentamisia kullekin kierrokselle.

hautausmaakierros
Hautakortteli 71 on sankarihauta-alue, joka perustettiin 1939. Siellä lepää 520 suomalaista sankarivainajaa, ja viereisessä toisessa haudassa 95 vapaaehtoista virolaista sotilasta. Pro patria -muistomerkin on suunnitellut vuonna 1953 arkkitehti Arvo Muroma, joka on suunnitellut myös Hietaniemen sankarihauta-alueen. KUVA TEIJA LOPONEN

-Itse muistan aiheina muun muassa niin sanotun Oulunkylän hautausmaan, alueen, joka oli Oulunkylän seurakunnan käytössä ja silloin mukana oli myös  Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra. Hautausmaan uusin osa esiteltiin jonain vuonna, kerran esiteltiin uusittua krematoriota ja toisinaan on esitelty kasveja, listaa Laurila.
Maria Laurila muistelee, että joskus aiemmin on keskitytty taiteilijoiden hautoihin hautausmaalla, tänä vuonna tutustutaan siis hienoihin hautamuistomerkkeihin.

Alusta asti mukana on ollut hautausmaan kulloinenkin ylipuutarhuri, sillä puutarhureiden keskuudessa ison hautausmaan hallinnointi ja suunnittelu on todella merkittävä asia. Puutarhureiden myötä on korostunut hautausmaan arvo puistona ja joinakin vuosina on keskitytty erityisesti johonkin kasviryhmään tai puustoon ammattilaisen opastuksella.
-Samalla hautausmaan edustaja on pystynyt perustelemaan esimerkiksi puukannan nuorentamista, useinhan puiden kaataminen hautausmaalla on joistakin tuntunut pahalta, kertoo Laurila.
Mariaa ennen seuran puheenjohtajana pitkään toiminut Aarne Laurila ei hänkään tarkasti muista koska kävelykierrokset aloitettiin. Maria muistaa työntäneensä lastenvaunuja kierroksella noin 15 vuotta sitten.

-Yleisömenestys yllätti heti, vain pahin sadesää on joukkoa pienentänyt. Meidän jälkeemme muun muassa Helsingin opasyhdistys alkoi järjestää vastaavia kierroksia Hietaniemeen, mutta ne ovat maksullisia. Tänne Malmlille tullaan myös vähän kauempaa, Maria toteaa.
Kierroksia oli aluksi yksi, mutta pian huomattiin, ettei kertojan ääni kanna, jos väkeä on paljon yli 25. Siksi päätettiin järjestää kaksi kierrosta illassa.
-Megafonia ta muita äänenvahvistimia emme tietenkään ota käyttöön hautausmaalla, Laurila selventää.

Teija Loponen

Maanantaina 11.8. Malmi-Seuran järjestämä maksuton kierros Malmin hautausmaalla, jossa tutustutaan erityisesti taiteilijoiden tekemiin hautamuistomerkkeihin. Oppaina ylipuutarhuri Juha Ollila sekä Malmi-Seuran edustajana Aarne Laurila. Lähdöt klo 16.30 ja 18 pääportilta Pihlajamäentien varrelta.

Edellinen artikkeliEukonkannon MM-mestaruus PuiU:laisille
Seuraava artikkeliLomat loppuvat, helteet eivät