Lomat loppuvat, helteet eivät

Päätoimittaja Teija Loponen

Kesälomakausi alkaa hiljalleen olla ohi. Osa töihin palanneista nauttii viilennettyihin tiloihin pääsystä, toiset pohtivat, miten selvitä lämpimässä toimistossa koko päivän.  Kesäkuun viileydelle ovat heinäkuun helteet antaneet vähän turhankin paljon tasausta, etenkin iäkkäämpi väki kärsii kovasti kuumuudesta. Liiallista lämpöä on lähdetty pakoon kauppakeskuksiin, joista osassa on niin hyvä ilmastointi, että villatakki olisi tarpeen. Osa pysyy tiukasti kotosalla, kastelee vaatteensa tai jäähdyttelee niitä pakastimessa ja yrittää olla mahdollisimman aloillaan. Keinot tuntuvat olevan monet. Ja niitä tarvitaan, sillä lämpimät säät näyttäisivät jatkuvan vielä ainakin koulujen alkamisen aikoihin.

Tapanilassa koulujen käynnistymiseen on jo kymmenen vuotta kuulunut edeltävänä viikonloppuna pidetty katukirppis. Tapahtuman säännöllisyys tuo väkeä joka vuosi aina vain enemmän paikalle. Tuttuja tavatessa katsastetaan kuinka paljon lähistön lapset ovat kesällä venyneet pituutta. On nimittäin aivan tavallista, että tenava kasvaa kesällä jopa kolme kertaa nopeammin kuin talvella. Kasvuspurtin saa aikaan auringonvalon määrä. Kesällä ollaan iloisia, onnellisia, venytään pituutta ja nautitaan elämästä vailla mitään paineita. Paineita Tapanilassa kuitenkin on ja nyt on tehty valitus alakoulun lakkauttamiseen liittyen. Moni jännittää, onko sillä käytännön vaikutusta. On myös perustettu Kylätilayhdistys, joka haluaisi vuokrata koulurakennuksen.

Heinäkuussa päästiin nauttimaan juuri avatusta ja uusitusta Malmin uimahallista. Kävijöitä on riittänyt. Ala-Malmin torin lähistön ilmeelle ei sen sijaan ole tehty mitään. Sen roskaisuudesta ja leikkaamattomista nurmista on tullut toimitukseen harmistuneita viestejä. Pitkät heinät ovat häirinneet myös uimarantojen läheisyydessä. Toisella paikkakunnalla asuva ystäväni kertoi, että heillä kaupunki on ryhtynyt järjestämään asukastilaisuuksia, joissa kerrotaan kuinka asukkaat voivat järjestää talkoita ja toimia itsenäisesti pitäen virkistysalueita siistinä. Puistokummeja meilläkin jo on. Ja roskattomuuteen auttaisi se, ettei kukaan heittelisi niitä ympärilleen. Jokainen voi halutessaan vaikuttaa ympäristön viihtyisyyteen. Siihen panostetaan myös tulevilla Malmin talkoilla, joista kerromme tarkemmin vähän myöhemmin. Yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliHautausmaa tarjoaa historian havinaa ja taidetta
Seuraava artikkeliTenkula muutti tangokaupunkiin