Kirvesmies raivosi torilla

Kirvesmies riehui torilla
Pidätyksen jälkeen poliisi keräsi paikalle kerääntyneiltä asukkailta silminnäkijähavaintoja. Kuva Janina Issakainen

Selkäpiitä karmiva huuto ja pauke katkaisi Ylä-Malmin torin uneliaan ilmapiirin kuin seinään viime viikon tiistaina noin yhdentoista maissa. Isokokoinen mies hakkasi raivoisasti kirveellä torille parkkeeratun Fiat Ducaton ikkunoita.

– En ole tuollaista silmitöntä raivoa nähnyt ikinä. En kenelläkään. Koko tori tyhjeni, kertaa romutetun auton omistava muusikko ja kalakauppias Henry Pitkänen Tapulikaupungista.

Hän katseli äimistyneenä, kun hänelle tuntematon mies riehui ja huusi, että lyö minua kirveellä. Pitkänen ei lyönyt, vaan sanoi, että laita sinä se toinenkin kirves pois.

Kaikki lähti siitä, kun Pitkänen oli tullut kuskina toimineen kaverinsa kanssa torille saadakseen entiseltä työmieheltään yhteystiedot miehen kehumalle Tattarisuon yrittäjälle, jota kannattaisi pyytää hitsaamaan hajonneet torikojujen kehikot.

– Soitin kaverille autosta, ja hän kertoi olevansa ravintola Konjassa. Sanoin, että ajamme sitä kautta, niin saan tiedot ylös.

Entinen työmies tuli ulos Pitkäselle tuntemattoman miehen kanssa. Työmies alkoi puhua palkkasaatavista, jotka Pitkäsellä oli miehen mielestä maksamatta.

– Se puhe oli ihan huuhaata. Hän on mukava sälli, joka on ollut töissä meillä. Kaikki on maksettu, ely-tuet ja provikat. Hän sai myös kottia, jotka vähennettiin palkasta. Kaikesta löytyy paperit, Pitkänen kertaa.

Entinen työmies oli toista mieltä, ja tuntematon mies ryhtyi säestämään.

– Autossa on kaksi kirvestä, koska teemme loimulohta varten pilkkeitä. Olimme pois autosta, ja mies sai kirveet käsiinsä, jolloin pyysin ne takaisin. Hän palautti vain isomman, ja pisti pienemmän hihaan.

Pitkänen vaati kirvestä takaisin, jolloin tuntematon pimahti niin, että autosta oli kohta kaikki lasit rikki ja pellit lommolla.

– Käsittämätön raivo. Ei se minua pelottanut pätkääkään. Olen kotoisin Punkaharjulta ja tottunut, että miehellä voi olla kirves kädessä.

Miehen vähän tyynnyttyä, päätti Pitkänen kaverinsa kanssa ajaa auton pois torilta. He veivät sen muutaman sadan metrin päässä olevan Malmin poliisiaseman pihaan, jossa poliisipartioita oli juuri lähdössä torille sieltä tulleen hälytyksen takia.

– Sitten en tiedä, mitä torilla on tapahtunut. Luin uutisesta, että mies olisi heittänyt kirveen maahan. Mutta se tieto oli väärä, että miehellä olisi ollut oma kirves mukana. Kyllä hän vei sen meiltä.

Kuusi poliisia sai kaadettua miehen Konjan päädyssä ja nosti maija-autoon.

Nyt Pitkäsellä alkaa setviminen vakuutusyhtiön ja muiden virallisten tahojen kanssa. Auto on Delta-autossa ja menee todennäköisesti lunastettavaksi. Siitä on rikki tuulilasi, molemmat takaikkunat, sähköpeilit ja se on ihan lommoilla.

– Poliisi laski, että auton kyljessä oli 18 kirveeniskua.

Pirjo Pihlajamaa