Äidit alkoivat puolustaa leikkipuistoa

leikkipuisto savela
Yksivuotias Emma on energinen tyttö, joka kaipaa tekemistä ja leikkiseuraa. Äiti Julia Pavlova on viemässä tytärtään Pukinmäkeen ja kertoo, että tuntuu hölmöltä kulkea päivittäin oman suljetun leikkipuiston ohi. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Oman leikkipuiston sulkemisaikeet tulivat Savelan perheille täytenä yllätyksenä. Lakkauttamispäätös oli varhaiskasvatuslautakunnassa nuijan kopautusta vaille valmis. Kaksi äitiä sai estettyä päätöksenteon viime tipassa.

Neljän kuukauden ikäisten vauvojen äidit Milla Oljemark ja Jenni Kippola ehtivät varhaislautakunnan jäsenten luo viime viikon tiistaina juuri ennen kokouksen alkamista. He puhuivat kuin Runeberg ja saivat lautakunnan ottamaan vielä aikalisän.
– Ajattelimme, että onkohan tämä ihan epätoivoinen yritys, mutta menimme silti. Meidän perustelumme ymmärrettiin hyvin, ja lautakunnan jäsenet kysyivät, miksi emme olleet reagoineet jo silloin, kun puistosta lopetettiin ruokailu. Se on kuulemma ollut ensimmäinen merkki puiston lakkauttamisesta, äidit kertovat.

Savelan perheitä tai Savela-Seuraa ei ole informoitu lainkaan oman puiston lakkauttamisaikeista. Varhaiskasvatusvirasto on esittänyt, että puiston voisi lakkauttaa vuoden 2015 alusta lukien.
– Luimme Lähitiedosta, että tämä leikkipuisto aiotaan sulkea, Milla Oljemark ihmettelee kaupungin tiedottamista.
Myös Savela-Seura lähetti puistoa puoltavan kannanottonsa lautakunnan jäsenille. Seura muistuttaa, että puiston vähäisen käytön syynä on se, että siellä ei ole työntekijää. Seura esittää lautakunnalle uuden työntekijän palkkaamista.

Hyvässä kunnossa olevan puiston puutalo on ollut kiinni heinäkuusta 2012 lähtien, jolloin paikan vakituinen työntekijä jäi sairaslomalle. Hänelle ei ole hankittu sijaista.
Työntekijän puute aiheuttaa myös sen, etteivät alueen toimijat voi järjestää puistossa mitään, koska sieltä puuttuu paikan lankoja käsissään pitävä koordinaattori.
– Nyt käyn vauvatreffeillä Ala-Malmin Filpuksessa, joka on tosi hyvä, mutta on aivan hullua kävellä kaksi kilometriä, kun vieressä on ihana puisto ja tilat, jonne menevien lasten ei tarvitsisi ylittää yhtään katua, Oljemark sanoo.

Leikkipuistoon on tulossa lähiaikoina kaupungin järjestämä asukasilta, jonka päivämäärää ei ole vielä päätetty. Milla Oljemark ja Jenni Kippola toivovat, että sinne tulisi mahdollisimman paljon savelalaisvanhempia lapsineen kertomaan oman puiston tärkeydestä, sillä samalla on tilaisuus kartoittaa lapsiperheiden määrää alueella.

– Meillä ei ole esittää lautakunnalle lapsilukuja, koska Savela kuuluu radan toisella puolen olevaan Pukinmäkeen, ja väestölaskennassa alueita ei ole eroteltu. Mutta silmämääräisesti katsottuna täällä on nyt selvä vauvabuumi, sillä lastenvaunuja näkee niin paljon. Laskimme, että pelkästään meidän molempien taloyhtiöissämme asuu lähes kaksikymmentä alle kouluikäistä lasta.

Pirjo Pihlajamaa