Myrkkykeisoa uimarannoilla

Tapaninvainion myrkkykeisoesiintymä on rannan vasemmassa laidassa ja se on aidattu nauhalla. Kuva Teija Loponen

Tapaninvainion uimarannan kupeesta löytyi myrkyllistä myrkkykeisoa. Sama löydös tehtiin Pikkukosken ja Pakilan uimaranta-alueiden viereisistä kaislikoista. Myrkkykeison kasvualueet on kaikilla rannoilla rajattu huomionauhoilla ja varoituskylteillä.

Myrkkykeison esiintyminen uimarantojen läheisyydessä ei rajoita niillä uimista, ja pelkästään uimaveden kautta kasvin myrkyille altistuminen on epätodennäköistä. Kasvin myrkky sijaitsee kasvinesteessä ja jos kasvi on ehjä, myrkky ei pääse leviämään. Myrkkykeiso on nimensä mukaisesti hyvin myrkyllinen, ja kasvin kaikki osat sisältävät kikutoksiinia. Myrkkykeisoon ei pidä koskea saatikka syödä sitä. Jos kasvin kanssa tulee ihokosketus, tulee kosketuskohtaa pestä huolellisesti 10–15 minuutin ajan. Jos kasvia on puolestaan nielty, tulee hakeutua välittömästi sairaalahoitoon.

Uimarantojen vedenlaatua valvotaan vielä elokuun loppuun asti. Sen jälkeen myrkkykeisoesiintymien poistaminen ranta-alueilta on mahdollista.

─ Myrkkykeisojen hävittäminen on melko haastavaa, sillä maahan ei saisi jäädä edes juurenpätkiä, joista kasvi voi kasvaa taas tulevina vuosina. Joka tapauksessa myrkkykeison kasvua täytyy tarkkailla tulevinakin vuosina, koska kyseessä on sitkeä pirulainen, manailee Helsingin uimarantojen tiimiesihenkilö Jukka Lundgren.
Myrkkykeiso muistuttaa ulkonäöltään koiranputkea, mutta esiintymisalueet ovat erilaiset. Koiranputki kasvaa pihoilla ja tienpientareilla, kun taas myrkkykeison tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso kukkii heinä-elokuussa ja sen korkeus on 30–150 senttimetriä.
TL
Edellinen artikkeliSukeltajilla yllättävä löytö Vantaanjoesta
Seuraava artikkeliKoulujen läheisyydessä tarvitaan varovaisuutta liikenteessä