Tuplasti tunnustusta 20-vuotisjuhlavuonna

Leiriläisiä, Katja Salojärvi ja yksi ohjaajista Malmilla Solhemin rappusilla. Kuva Teija Loponen

Lapset touhuavat innoissaan johtajakoulutuksen saaneiden nuorten kanssa Solhemin pihalla Malmilla. Lasten kerhot ja leirit sekä nuorten johtajakoulutus ovatkin osatekijöitä siinä, miksi Norr om Stan rf sai keväällä vastaanottaa Förbundsarenanin kiertopalkinnon ”Vuoden järjestö” sekä Vantaa-päivänä myös Vantaaruusun.

Kirkonkyläntien varressa sijaitsevan Solhemin pihaan kaartaa autoja jättämään lapsia päiväleirille. Ohjaajat moikkailevat ja ryhtyvät heti leikkimään hippaa tai pallottelemaan halukkaiden kanssa ennen retkelle lähtöä. Retkillä on käyty muun muassa Oodissa, eläintieteellisessä museossa ja Kumpulan maauimalassa. Keittiössä aikanaan presidentti Kekkosellekin ruokaa laittanut Riitta Rautiainen nostaa edellispäivänä paistamiaan sämpylöitä ja juuri paistamiaan munia retkievääksi. Pian apulaiseksi saapuu 13-vuotias Aku, joka on Riitan mukaan todella toimelias ja tehokas apukokki.
-Lihamureke ja siskonmakkarakeitto olivat tosi herkullisia, huikkaa pihalla Beeda kuullessaan puhuttavan ruokailuista.

Pohjois-Helsingissä ja Vantaalla toimiva ruotsinkielisten yhdistysten yhteistyöjärjestö Norr om Stan tekee varsin uraauurtavaa poikkihallinnollista yhteistyötä. Sen puitteissa edistetään kaikkiaan 28 jäsenyhdistyksen toimintaa ja toteutetaan erilaista vapaa-ajantoimintaa kuten kerhoja, lasten päiväleirejä ja erilaisia tapahtumia. Lisäksi yhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Salojärvi edustaa järjestöä monissa eri verkostoissa, kuten Helsingin kaupungin järjestöneuvottelukunnassa.
-Erityismaininnan palkintoperusteluissa sai lukuisten järjestöjen kanssa yhteistyössä kehittämämme nuorille suunnattu ryhmänjohtamiskoulutus, GLU, jonka puitteissa olemme kolmen vuoden aikana kouluttaneet lähes 400 monikielistä nuorta johtajaa pääkaupunkiseudulle. He vetävät kouluissa ja iltaisin kerhoja, sekä toimivat kesäleireillä ohjaajina. Mielestäni on todella tärkeää antaa nuorille tehtävä, jossa he saavat aidosti kokea itsensä tärkeiksi ja tarpeellisiksi. Tämän he pääsevät kokemaan lasten kanssa toimiessaan, Katja Salojärvi toteaa.

Valtaosa toiminnassa mukana olevista lapsista tulee monikielisistä perheistä ja suomi toimii kotikielenä, joten ruotsin kielen vahvistus on tarpeen.

Vantaan koulutoimessa johtajakoulutus otettiin jopa valinnaiseksi aineeksi Vantaan ruotsinkielisellä yläasteella, Helsinge skolassa. Johtajakoulutuksessa on mukana useiden eri järjestöjen ammattilaisia kouluttajana ja kymmenen 90-minuuttisen teoriajakson lisäksi siihen kuuluu 20 tunnin käytännön harjoittelu lapsiryhmässä. Koulutuksesta saa todistuksen ja stipendin. -Samalla nuoret saavat kokemuksen siitä, että heistä on toimimaan itsenäisesti ja se valaa heihin uskoa tulevaisuuteen, Katja iloitsee. Katjan mukaan kaikki ensimmäisen kurssin käyneet työllistyivät ohjaajiksi ja nykyäänkin vielä valtaosa nuorista saa koulutuksen kautta kesätyöpaikan. Erityisen iloinen hän on siitä, että eräs ensimmäisillä kursseilla ollut on hakeutunut opettajakoulutukseen, eli saanut kurssilta kipinän lasten parissa työskentelemiseen.

Norr om Stanin toiminta ei keskity vain lapsiin ja nuoriin, vaan toimintaa ja kursseja on koko perheille, aikuisille ja senioreille on ollut muun muassa älypuhelimen käyttöön opastusta.

-Erityisen ihanalta tuntuu, kun vaikkapa keramiikkakurssilla voi olla kolmen sukupolven edustajia yhdessä harrastamassa, Katja Salojärvi toteaa.
Itse alusta asti yhdistyksen toiminnassa mukana ollut Salojärvi toteaa, että työssään viihtyy, kun pääsee tekemään sellaisia asioita, joiden avulla lapsista ja nuorista kasvaa aktiivisia yhteiskunnan jäseniä. Yhdistyksen saamat tunnustukset ovat hänelle merkkinä siitä, että hyvä toiminta on huomattu ja sitä myös arvostetaan.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliAnsaittuja tunnustuksia
Seuraava artikkeliAnneli, 88, Naisten Kympin vanhin juoksija