Anneli, 88, Naisten Kympin vanhin juoksija

Kuvis Anneli, Julia ja Jonna tänä vuonna Naisten Kympissä. Kuva Juha Ikonen

Malmilainen Anneli Ikonen on juossut jokaisen Naisten Kympin läpi, 40 vuotta peräjälkeen. Viimeiset kolme vuotta seurana on ollut tytär ja tyttärentytär.

Anneli Ikonen lähti ensimmäiseen Naisten Kymppiin työporukan kanssa. Sitä ennen he olivat käyneet Pääkaupunkijuoksussa. Annelille erilaisia juoksuja ja hiihtokisoja on vuosikymmenten varrelle mahtunut varmaankin sadoittain. Puistolan juoksusta hänellä on 11 mitalia ja onpa takana myös Suomi juoksee -kisa, jossa hän oli 86:s 13 000 juoksijasta. Kisoista riittää lehtileikkeitä monta mapillista, palkintoja on pöydän täydeltä. Kaikki 40 Naisten Kympin paitaakin ovat yhä tallella.

-Olen tosi iloinen, kun tuo jälkipolvi on lähtenyt mukaan juoksemaan. Julia ja Jonna olivat nyt mukanani kolmatta kertaa. Meitä kaikki 40 vuotta tapahtumaan osallistuneita on enää kourallinen jäljellä, minä ainut näin vanha, Anneli nauraa.
Annelilla on tallessa kaikki 40 Naisten kympin paitaa ja melkoinen määrä mitaleja ja palkintoja eri kisoista.

Annelin kohdalla ikä on vain luku. Rautainen nainen hiihtää talvisin, sauvakävelee, hölkkää ja tanssii.

-Viime talvi oli huono, joko ei ollut lunta tai sitten oli ihan liikaa pakkasta. Edellisvuosina olen hiihtänyt 3000 kilometriä, nyt jäi kolmeensataan, hän harmittelee.
-Niin kauan jatkan Naisten Kympissä ja hiihtämistä ja kaikkea muutakin liikuntaa, kun jalka vain nousee. Ja sen ajan mitä Anneli ei käytä varsinaiseen liikuntaan, menee etenkin kesällä puutarhaan. Siellä kukoistaa kymmenittäin erilaisia perennoja, ruusuja, marjapensaita ja muita kasveja, joiden kastelussa riittää töitä. -Valkosipuliakin kasvatan ja syön joka päivä. Se pitää taudit loitolla, Anneli myhäilee iloisesti. Iloisuus ja pirteys lienevät nekin terveen elämän perustoja.

Annelin äiti oli myös varsin liikunnallinen ihminen ja isä ahkera hiihtäjä. Hiihto ja tanssi ovat Annelille mieluisimmat lajit, mutta yhtä lailla hän juoksee ja pyöräilee. Uinti ei vahvin laji ole, sen Anneli opetteli vasta aikuisiällä, koska kotikonnuilla ei vettä ollut hänen sanojensa mukaan kuin kaivossa.

-Luistelemaankin opettelin, kun lapset olivat pieniä ja piti luistella heidän kanssaan. Sittemmin se laji on jäänyt.
Liikunnan ohella Anneli hoitaa upeaa puutarhaansa. Kuva Teija Loponen

Liikunnan ohella Anneli on taitava ompelija. Naisten Kymppn juoksupaidan hän tuunaa aina mieleisekseen ja kehittää siihen myös sopivan alaosan ja päähineen. Anneli lieneekin kuvatuin juoksija. Tanssia hän on harrastanut nuoresta lähtien ja osallistunut kaikkiin mahdollisiin tanssiohjelmiinkin omatekoisissa tai itse somistamissaan asuissa.

-Nyt me iltaisin katsomme isolta ruudulta, kun tv:ssä näytetään uusintana parinkymmenen vuoden takaisia tanssiohjelmia. Siellä mekin pyörähtelemme, Anneli ja Juha Ikonen iloitsevat.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliTuplasti tunnustusta 20-vuotisjuhlavuonna
Seuraava artikkeliEliksen taikatemput uppoavat aikuisiinkin