Asiya Yousfi Maatullista voitti Lasten ja nuorten tiedekilpailun

Kuvis Asiya Yousfi esitteli tutkimustaan kilpailun finaalissa.

Maatullin peruskoulua käyvä Asiya Yousfi voitti 7.–9.-luokkalaisten sarjan Lasten ja nuorten valtakunnallisessa tiedekilpailussa. Hän tutki voittajatyössään glioomien epidemiologiaa.

-Tiede on mukava harrastus, joka johdattaa uusiin ulottuvuuksiin. Toivon, että jokainen nauttisi siitä. Pienetkin tutkimuskysymykset voivat kehittyä lopuksi aivan uniikeiksi ideoiksi ja tutkimuksiksi. Tieteessä parasta on, että aina voi oivaltaa uutta, mutta samalla se on mahtava harrastus, valottaa Asiya Yousfi innostustaan tutkia.

-Tutkin tässä uusimmassa Tutki kokeile kehitä (TuKoKe) -kilpailutyössäni glioomien epidemiologiaa. Glioomat ovat aivokasvaimia. Ne syntyvät hermotukisolujen mutaatioista, jotka aiheuttavat niiden liikakasvua.

-Tutkimukseni tavoitteena oli havainnoida alueittaisia eroja. Tutkin Suomen ja Ruotsin osalta muun muassa glioomien yleisyyttä, hoitoa sekä sairastumisen eroja sukupuolen, ikäryhmän ja asuinpaikan mukaan.

Yousfi selvitti, että Länsi-Suomessa glioomien ilmentyvyys korostui enemmän kuin Itä-Suomessa. Ruotsin Jämtlandissa naisilla glioomien ilmentyvyys on korkeampi kuin miehillä, mikä on päinvastoin kuin Pohjoismaissa tavallisesti.

-Tutkin myös ympäristöä vaikuttavana tekijänä. Tein omia analyyseja opettelemallani itselle uudella R- tilasto- ohjelmalla, sekä karttaohjelma QGisilla. Dataa sain Ruotsin Socialstyrelsenistä ja Suomen syöpärekisteristä, hän kertoo.

Yousfi on aiemmin voittanut Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailussa nuorempien eli 3.–6.-luokkalaisten sarjan kolmesti. Viime vuonna hän tutki tekoälyä. Idea tähän aiheeseen syntyikin Asiyan viimevuotisen tekoälyä käsittelevän tutkimuksen siivittämänä.

-Tuolloin minulle tulivat jo tutuiksi neuroverkot ja aivojen toiminta. Pohdin kirjoitustaidon personal traineria, jonka olin ideointityönä suunnitellut soveltamalla eri tekoälymenetelmiä. Glioomatutkimuksen pohjalta jatkotutkimusideana olisi todella mielenkiintoista päästä perehtymään alueittaisiin eroihin elämäntapoihin liittyvänä tutkimuksena yksilödatalla vielä tarkemmin. Aiemmin olen perehtynyt myös Itämeren avainlajeihin ja järven ekologiaan, Asiya kertoo.

Ylä- ja alakoululaisten sarjoissa oli yhteensä 11 finalistityötä. Näiden sarjojen voitot jaettiin kahdelle työlle, Asiya Yousfi Maatullin peruskoulusta voitti 7.–9.-luokkalaisten sarjan ja Anni Nikkinen, Aina Finell ja Eero Lampinen Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta nappasivat voiton 3.–6.-luokkalaisten sarjassa. Molempien palkintojen suuruus on 1 000 euroa.

-Nuorten syyt valita aiheensa tiedekilpailussa voivat olla kovin moninaiset. Aiheiden kirjo on ollut valtava kattaen tieteen monet alueet. Ehkä harvemmin nuori tarttuu teemaan näin intensiivisesti kuin Asiya Yousfi, mutta näin on käynyt aina silloin tällöin, kertoo Tekniikan akateemiset TEK-järjestön asiantuntija Tuula Pihlajamaa.

Tiede-, teknologia- ja keksintökilpailu on tarkoitettu 4–20-vuotiaille tavoitteena kannustaa lapsia ja nuoria tekemään tiedettä ja tekniikkaprojekteja tutkimuksellisin ottein. Nyt TuKoKe järjestettiin jo 44. kertaa. Kilpailun järjestävät vuosittain Tekniikan akateemiset TEK ja Kehittämiskeskus Opinkirjo. Kilpailuun saapui 151 työtä, joista esiraati valitsi finaaliin 34. Finalistien virtuaalinen näyttely on auki osoitteessa (tukoke.fi).

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKultapölyä ja mielihyvää
Seuraava artikkeliEnsimmäiset palapelien SM-kisat