Satakieli valloittaa Malmilla

Ikäihmiset pääsevät loistamaan lavalla yhdessä ammattitanssijoiden kanssa. Kuva Nina Stolt

Satakieli on rohkea yhdistelmä eläkeläisen elämänkokemusta ja Susanna Leinonen Companyn ammattitanssijoiden ilmaisuvoimaa. Koillisen ikäihmisiä nähdään Malmitalon lavalla yhdessä ammattitanssijoiden kanssa.

Susanna Leinonen Companyn ikäihmisille suunnattu hanke ottaa kantaa siihen, että eläkeiän koittaessa yhteiskunta herkästi sysää ikäihmiset syrjään, kuin heillä ei olisi enää mitään annettavaa. Itsensä ylittäminen ja omien rajojen haastaminen on kuitenkin tärkeää aivan kaikille ikään katsomatta.

-Haluamme murtaa vanhenemiseen kohdistuvia ennakkoluuloja ja antaa ikäihmisten kehojen näkyä ja kuulua taiteen kautta sekä näyttää, mihin kaikkeen he pystyvät, toteaa Susanna Leinonen.
Malmitalon lavalla nähdään eläkeläisiä muun muassa Malmilta ja Viikistä.

Yksi mukana olevista on malmilainen Heli Lehtinen, joka kertoo käyvänsä paljon erilaisissa tanssiesityksissä ja on harrastanut aktiivisesti seuratansseja yli 10 vuotta.

-Olen käynyt katsomassa Susanna Leinosen esityksiä ja tykästyin kovasti hänen tapaansa tehdä tanssiteoksia. Juuret ja Arvo tekivät syvän vaikutuksen, kävin jopa katsomassa Arvo -esityksen kaksi kertaa, olin niin vaikuttunut esityksestä. Siellä minulle tuli vahva tunne, että haluan päästä tuonne mukaan. Unelmat tuppaavat toteutua kun kovasti toivoo, Heli Laaksonen iloitsee.

-Näin hakuilmoituksen Satakieli -teokseen juuri kun olin jäämässä eläkkeelle 2023. Tulin valituksi työpajasta, meitä onnellisia tanssijoita valittiin 14. Hain mukaan koska haluan oppia uutta, haastaa itseäni ja tehdä jotakin yhdessä muiden kanssa. Haluan olla osallinen ryhmässä, jossa on merkityksellinen tavoite. Susanna Leinosen teoksissa on aina puhutteleva statement liikkeen ja musiikin voimin. Nykytanssi on minulle uutta ja jäin nyt sen koukkuun.

Lehtinen kertoo, että teoksen osien kasaaminen herätti hyvin voimakkaita tunteita.
-Suurin osa meistä on iäkkäitä 65-78 -vuotiaita. Koen vahvasti, että tässä teoksessa me olemme tulleet aidosti nähdyksi ja arvostetuksi juuri sellaisina kuin olemme. Yhteenkuuluvuuden tunne on vahva. Susanna on asettanut riman korkealle ja sitä ei lasketa, toistoja, kertausta ja uurastusta vaan lisätään.

-Esiintymisissä ja myös harjoituksissa on ollut ihania onnistumisia, jotka tuottavat innostusta ja lisäävät onnellisuutta. Meillä on myös palo esiintyä ja tehdä tätä yhdessä. Se on minulle uusi ihana kokemus. Satakieltä emme tule koskaan unohtamaan, parhaita muistoja ja kokemuksia ikinä. Tässä on syntynyt myös uusia syviä ystävyyssuhteita, toteaa Heli Lehtinen.

Lopputulos on ehdottomasti enemmän kuin Lehtinen osasi odottaa.

– Odotin lusikallisen ja sain kauhallisen hyvää energiaa. Teos on moniulotteinen, vakavakin ja herättää voimakkaita tunteita, joita haluamme välittää katsojille. Tanssissa saatava yhteenkuuluvuuden tunne ja hyväksytyksi tuleminen vahvistaa omaa mieltä ja voimaannuttaa. On ollut todella uniikki kokemus työstää teosta näiden nuorten ammattilaisten kanssa, Heli Lehtinen kiittelee.
Malmitalon lavalle pääseminen on Lehtiselle uusi kokemus sekin. Katsojille hän antaa neuvon tulla avoimin mielin ja sydän auki.
-Teos koostuu monesta osasta ja jättää tulkinnan juuri sinulle, valmista juonta tai tarkkaa sanoitusta ei ole. Jokaisen tulkinta ja tunne siitä mitä näkee ja kokee, on oikea, hän kuvailee.

Susanna Leinonen on yksi kansainvälisesti arvostetuimmista suomalaisista koreografeista ja hänen visuaalisista ja tunteisiin vetoavista teoksistaan tunnettu Susanna Leinonen Company on esiintynyt lähes 30 maassa. Nykytanssiteos Satakieli on osa Helsingin kaupungin iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämishanketta. Satakieli esitetään Malmitalossa 20.4. klo 15 ja 18. Liput 24/15/10 e. Esitysten jälkeen järjestetään yleisökeskustelu, jonka moderaattorina toimii Susanna Leinonen. Keskustelun kesto 30 min, itse esityksen 50 min.

Teija Loponen
Edellinen artikkeliFabergén muna vie Pietarista Pihlajamäkeen
Seuraava artikkeliMPS tarjoaa Tapanilassa todellisen futislauantain