Risto Malinilta on juuri tullut ulos kolmas faktapohjainen dekkari, Fabergén kana. Rikos- ja sukuromaanissa koetaan pulssia nostattavia hetkiä niin Aarnikanmäellä, Oulunkylän Pirunkalliolla kuin Malmilla.
Risto Malinin kaksi edellistä kirjaa pohjautuivat nekin yritysmaailmaan, paperiteollisuuteen. Nyt vuorossa on vaatetusala, keksitty Koskappa -yritys, Marimekon ja Seppälän iso kilpailija.
Malinin kirjoissa on alueellinen kaksoiskärki, niissä seikkaillaan sekä hänen lapsuuden ja nuoruuden maisemissaan Kouvolan ja Anjalan suunnalla, että nykyisillä asuinkulmilla Pihlajamäessä. Sinne kirjan päähenkilö Vilmalotta Henrikssonkin on nyt muuttanut.
Taloustoimittajataustainen Vilmalotta Henriksson perustaa viestintäyrityksen ja saa heti tehtäväkseen jatkaa ystävänsä Jennan aloittamaa Kostamon suvun Koskappa-vaatetuskonsernin 100-vuotishistoriikkia. Jenna on lähtenyt erävaellukselle Lappiin ja samaan aikaan Kostamon suvun omistaman yhtiön toimitusjohtaja katoaa. Mutta onko Jennallekin tapahtunut jotain? Yksi Kostamon suvun salaisuuksista on yli sata vuotta kateissa ollut Fabergén muna ja sen kanakoru. Kostamon suvun historia pitää muitakin salaisuuksia sisällään, niistä osaan Vilmalotta törmää historiikkia koostaessaan.
-Halusin tarinaan Kostamoille sopivan asuinpaikan, joka löytyikin Kosjärven rannalta. Heillä on huvila myös Kosin saarella, eli vähän käydään tuolla etelämpänäkin seikkailemassa, Risto paljastaa.
Lopulta selviää sekin, tuleeko Vilmalotalle viestejä ja uhkauksia Jennalta vai keneltä. ”Every step you take, I’ll be watching you… Watching you? Ei helvetti. Soittaja todennäköisesti tietää, että Aarnikanmäen rinteessä on oikein sotaväen rakentama taisteluhauta, josta pystyy stalkkaamaan Vilmalotan kotia.” Koillis-Helsingin, Kymin ja Kosin ohella tarina vie myös Venäjälle ja Pietariin Fabergén munien juurille. Se miten muna ja arvokkaat korut joutuivat Kostamon suvun haltuun, on Malinille itselleen yksi mieluisimmista kohdista kirjassa.
Rikos- ja sukuroomaanin kirjoittaminen vei noin yhdeksän kuukautta, siitä yli puolet kului taustatöihin.