Raskas viikko

Mikael Agricolan ansiosta suomen kieli tuli kaikkien saavutettavaksi. Kuva Kansallisarkisto

On kulunut reilu viikko murheellisesta tapauksesta vantaalaisessa koulussa. Lapsen tekemää ampumatapausta on puitu myös Koillisen kouluissa. Osaa oppilaista tapahtuma pelottaa enemmän ja edelleen, osaa vähemmän ja he ovat jo unohtaneet sen. Joka tapauksessa tuo surullinen tapahtuma nosti jälleen esiin sen, että kiusaamisen eri muotoihin ja yksinäisyyden sekä yksinäisyyden tunteen hälventämisen eteen pitää tehdä yhä enemmän töitä. Nyt muodissa olevat suuret päiväkoti- ja kouluyksiköt eivät välttämättä ole siihen paras vastaus. Mitä isompi massa, sitä helpommin sinne hukkuu.

Tuohon ikävään asiaan sopi viime viikon ankea keli. Tällä viikolla aurinkoa taas nähdään ja ilma lämpenee uudelleen lumisateiden jälkeen. Kevät tuo toivon ja uusia alkuja. Ruoho alkaa nousta, silmut puhjeta. Toivottavasti synkät mieletkin saavat auringosta piristystä ja uutta energiaa. Ainakin osassa kouluja toteutettavat välituntikerhot ja iltapäivien harrastustoiminta antavat mahdollisuuden kaverittomillekin osallistua yhteiseen tekemiseen. Rohkeutta se vaatii, mutta toisaalta sitä kautta saattaa löytää itselleen mieluista tekemistä yhdessä muiden kanssa.

Kevät on aina odotusta täynnä. Odotetaan ilmojen lämpenemistä, ylioppilaskirjoitusten tuloksia, koulujen loppumista ja kesän puuhailuja. Samalla kouluastetta vaihtavat oppilaat kipuilevat, mihin kouluun hakea ja pääseekö jatko-opiskelemaan. Monen mielessä on myös kesätyöt, löytyykö niitä vielä, ellei ole ollut ajoissa liikkeellä. Ei ihme, että elämä tuntuu nuorista välillä raskaalta.

Eilen vietettiin Mikael Agricolan päivää. Hänet tunnetaan suomen kirjakielen isänä, uskonpuhdistajana ja Raamatun suomentajana, mutta hänen merkityksensä on paljon näitäkin suurempi. Maanviljelijän pojasta tuli maisteri, joka kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen kirjan, Aapisen. Sen myötä syntyi kaikille mahdollisuus opetella lukemaan ja kirjoittamaan. Omalla kielellä saatava kirjallisuus kehitti ja myös yhdisti suomen kansaa. Suomen kielestä kannattaa yhä pitää kinni ja sitä arvostaa, vaikka sen rinnalla opetellaankin muita kieliä.

Edellinen artikkeliMPS T2012 Helmariliigan toinen kierros
Seuraava artikkeliFabergén muna vie Pietarista Pihlajamäkeen