Fallkullan tallihanke sai hyväksynnän

Fallkullan kotieläintila on saamassa uuden hevotallin. Siihen saakka hevosia joudutaan hoitamaan osin ulkona.
Fallkullan kotieläintilan uuden hevostallin rakentamisen hankesuunnitelma on hyväksytty. Sen rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 900 000 euroa. Uusi talli parantaa hevosten, työntekijöiden ja toimintaan osallistuvien nuorten oloja.

Fallkullan kotieläintila tarjoaa nuorille eläinperusteista nuorisotyötä ja sen navetasta löytyy muun muassa lampaita, vuohia ja nautoja, ja hevostallista poneja. Nuoret tekevät navettatöitä ja hoitavat eläimiä nuoriso-ohjaajien opastuksella. Hevostoiminta on kotieläintilan toimintamuodoista suosituin. Kunnollisen hevostallin puuttuminen vaikeuttaa kuitenkin hevostoimintaan, sillä toiminnan turvallisuuden valvonta on hankalaa. Ponikarsinat sijaitsevat erillisissä pienissä rakennuksissa ja siivouksessa käytettävät välineet kolmannessa rakennuksessa.

Kunnollisen tallin puuttumisen vuoksi eläinten hoitoa tehdään nuorten kanssa ulkona säässä kuin säässä ja esimerkiksi eläinlääkäri ja hevosten kengittäjä hoitavat hevosia navetassa.
Uudessa tallissa hevosten elinolot paranevat ja lisäksi työntekijöiden ja toimintaan osallistuvien nuorten työturvallisuus kohentuu valaistujen ja toimintaan soveltuvien avarien tilojen myötä. Fallkullan kotieläintilan uusi hevostalli on alun perin ajateltu tehtäväksi pellolle sijoitettavana kustannustehokkaana valmistallina.

Fallkullan kulttuurimaisemallinen asema edellyttää kuitenkin maisemaan sopivampaa rakennusta ja siksi uusi hevostalli on suunniteltu rakennettavaksi rinteessä sijaitsevan, puretun talousrakennuksen tilalle suunnilleen samankokoisena ja -tyylisenä. Paikka tukee myös luontevasti kotieläintilan toimintaa sijoittumalla navetta/päärakennuksen kanssa samaan pihapiiriin.

Toimitilahankkeiden rakentamisohjelmassa on hankkeen suunnittelulle ja toteutukselle varattu määrärahaa yhteensä 900 000 euroa kuluvalle vuodelle. Alustavan aikataulun mukaisesti rakentamisen on suunniteltu tapahtuvan 4/2024–1/2025.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMitä tapahtui Leikkipuisto Linnunradassa?
Seuraava artikkeliMalmin lentokentälle tulossa maamassojen välivarasto