Tapanilassa nautitaan Agatha Christien Kahvi mustana

Esiintyjäjoukko lavalla. Toteutuksen twistinä on sen mustavalkoisuus.
Agatha Christien luoma mestarisalapoliisi Hercule Poirot joutuu Arthur Hastingsin avustamana melkoisen mysteerion äärelle, kun kuuluisan keksijän kaava ja henki katoavat mysteerisesti kartanon salista. Syyllisehdokkaita on riittämiin.
Ohjaaja Ari Wahlsten kertoo, että näytelmä poikkeaa oleellisesti kaikista edellisistä hänen Tapanilan Työväen Näyttämölle ohjaamistaan teoksista, koska niissä on aina ollut joku yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyvä säie huumorin säestämänä. Nyt tarjolla on puhdas rikosnäytelmä.
-Tykkäsin kovasti nyt tästä toisenlaisesta haasteesta, miten löytää huumoria mukaan näytelmään, jossa sitä ei itsessään ole. Poirotin tutkimuksissa hahmot ovat usein vähän yliluokkaisia ja ylimielisiä. Nyt saan näyttelijöiden eleillä, ilmeillä ja painotuksilla vietyä tätä esitystä haluamaani suuntaan. Tämä saattaa hyvinkin olla humoristisin tulkinta, mitä Christien tarinoista on tehty. Siinä ei kuitenkaan ole mitään ylilyöntejä, esitys on yhä puhdasta Agatha Christietä. Mutta haastetta se antaa. En halua tehdä esityksiä samalla tavalla kuin muut, Ari Wahlsten painottaa.
-Yksi erikoinen piirre tässä versiossamme on lavasteiden mustavalkoisuus. Koska tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, on nyt kaikki rekvisiitta ja puvustus mustavalkoista. Toki joukossa on harmaansävyjä, mutta ei muita värejä. Siitä tulee hauskasti vanhan leffan tuntua. Wahlsten muistuttaa, että ratkaisu ei tässäkään näytelmässä ole itsestäänselvä.
-Christie on maailman paras hämääjä. Ja tämä on muuten hänen itsensä kirjoittama näytelmä, se ei siis perustu kirjaan. Rikoskuvio on suoraan hänen omaa käsialaansa.
Tapanilan Työväen Näyttämön näyttelijäkaarti on valtaosalta edellisistä esityksistä tuttua.
-Saimme erään uuden nuoren naisnäyttelijän mukaan ja lisäksi eräs, joskus 30 vuotta sitten täällä näytellyt rouva palasi Helsinkiin ja halusi tulla taas mukaan, iloitsee Wahlsten. Samalla hän suosittelee, että jokainen tulee selvittämään omia salapoliisitaitojaan näytelmän suhteen. Kahvi mustana nähdään Tapanilan Työväentalolla 3.2. lähtien lauantaisin ja sunnuntaisin kello 15. Liput 14-28 euroa ovelta.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliAvomerellä tarjoaa karua itsekkyyttä
Seuraava artikkeliMullankumous kirjastoissa