Digitaalinen maalaus hurmasi Puistola-Seuran taidenäyttelyssä

Puistola-Seuran vuotuinen taidenäyttely järjestettiin jo neljättä kertaa virtuaalisena. Yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai Mikko Tyllisen digitaalinen öljyvärimaalaus Huvila kallioilla, joka nimettiin vuoden 2023 suosikkiteokseksi.
Näyttelyn avajaiset pidettiin lokakuun lopussa Puistolan kirjastossa, missä se oli nähtävissä seuraavan viikon ajan tv-ruudulla. Näyttelyssä oli 28:lta taiteilijalta yhteensä 76 teosta, joista katsojilla oli mahdollisuus nimetä suosikkiteoksiaan 30.10. saakka. Vaikka äänestysaika päättyi, näyttely ja näyttelyluettelo ovat vuoden loppuun asti nähtävissä Puistola-Seuran kotisivuilla kaupunginosat.fi/puistola/.
-Erityisen mukavaa ja harvinaista oli, että jokaiselta taiteilijalta löytyi äänestykseen yleisölle mieluisia teoksia. Pääosin näyttelyssä oli perinteisin menetelmin tehtyjen teosten kuvia, mutta kaksi taiteilijoista oli siirtynyt täysin digiaikaan. Nämä teokset miellyttivät katsojia, toteaa näyttelytöitä vastaanottanut Leena Iisalo.
Iisalo toteaa, että monelle katsojalle tuli varmaankin yllätyksenä, että suosituin teos on digitaalinen. Näyttelyn koordinaattori Pirjo Isotupa haastatteli Mikko Tyllistä avajaisissa ja yleisö esitti vilkkaasti kysymyksiä taiteilijalle tästä monille vielä tuntemattomasta työtavasta. Miten siirtymä perinteisistä maalaustavoista digitaaliseen maalaukseen oikein tapahtui, kysyi myös Leena Iisalo Mikolta. Mikko kertoi, että häntä ovat taiteilijana aina kiehtoneet uudet asiat ja teknologiat, jotka auttavat toteuttamaan luovuutta.
-Niinpä aikoinani perehdyin digitaalisen taiteeseen ja erityisesti digitaaliseen maalaukseen. Perinteisenä maalarina minua on vuosia kiehtonut, miten saada digitaalimaalaus näyttämään siltä kuin se olisi tehty perinteisillä metodeilla, kuten öljy- tai vesivärillä. Löysinkin sitten sopivia tietokoneohjelmia, jotka mahdollistavat todentuntuisen lopputuloksen maalauksissa. Niitä käyttäen keskityin maalaamaan iPadilla kehittäen omaa tyyliäni ja tapaa maalata, Tyllinen valaisi.
Kysymykseen suosikkiteoksen synnystä Mikko vastasi teoksen Huvila kallioilla olevan digitaalinen öljymaalaus tältä vuodelta. -Teos sai inspiraationsa Etelä-Euroopan, kuten Italian ja Espanjan maisemista. Kalliorantamaisemat ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Voi sanoa, että tästä teoksesta on alkanut sarja maalauksia samoista aiheista: Kauniita, idyllisiä rantamaisemia, jotka ovat täynnä valoa, väreja ja lämpöä. Maailmamme on niin inspiroiva, että yritän parhaani mukaan maalata omia vaikutelmiani paikoista, tai kuvia mielikuvituksestani. Onneksi minulla on tabletti tai puhelin aina mukana, joten voin maalata digitaalisesti missä ja milloin vaan. Se on minusta hyvin kätevä tapa olla luova ja kokeilla pelkäämättä uusia asioita tai tapoja maalata. Myös ympäristön näkökulmasta katsoen digitaalimaalaus on ympäristöystävällisin vaihtoehto olla luova kuvantekijä, Mikko Tyllinen pohdiskeli.
Aivan Mikko Tyllisen teoksen kantapäillä oli perinteinen taideteos, Helmut Grzemban hurmaava keltakurjenpolvea esittävä akvarelli Ranta-iiris. Vuonna 2019 yleisön suosikkiteos oli Helmutin seesteinen järvimaisema, nyt palattiin samaan rantaan. Helmut kertoi, että iiris kukkii heidän mökkirannallaan laiturin vieressä.
-Maalasin kuvan ottamani valokuvan avulla. Maalaamista olen harrastanut lapsuudesta saakka, ja luonto- ja kasvikuvia olen maalannut paljon.
Helmutin akvarelli Mikko Ampujan talo oli tänä vuonna Puistolan Alueoppaan ja Puistola-Seuran taidenäyttelyn kansikuvana. Yleisöäänestyksen palkintojen arvonta suoritettiin Puistolan kirjastolla 1.11. Onnettaren apulaisena toimi Tero Visa Puistolan kirjastosta. Palkinnon, eli kaksi lippua Tikkurilan Bio Grandiin voitti Kasperi Rask.
Teija Loponen
Kuva Tyllinen Mikko: Huvila kallioilla
Edellinen artikkeliHyväntekijöinä myös konserttivieraat
Seuraava artikkeli”Avokonttori” ei toimi peruskouluna