Viherkasveilla uutta ilmettä kotiin

Kirjavalehtiset kasvit kiinnostavat erikoisuudellaan. Kuva Teija Loponen
Sisustukseen saa helposti uutta ilmettä hankkimalla kotiin viherkasveja. Värikkään kesäkukkakauden jälkeen rauhallinen vihreä tuntuu tervetulleelta vaihtelulta.
-Syksy ja alkukevät ovat viherkasveissa sesonkiaikaa. Vuodesta toiseen suosikkien listalla ovat palmuvehka, viirivehka, rahapuu, kultaköynnös ja peikonlehti, kertoo Matti Lintumäki Vihertalo Lintumäeltä.
Etenkin palmuvehka, lempinimeltään komerokukka, on helppo kasvi heille, joilla ei ole viherpeukaloa. Se kun sietää pitkääkin kuivuutta, eikä kuole herkästi valon puutteeseen.
-Helppohoitoisuus on yleensä ensimmäinen kysymys kasveja hankittaessa. Tärkeä tieto on kuitenkin se, mihin kasvi tulee, valoon vai varjoon, pöydälle vai roikkumaan. Hajavalo on useimmille kasveille se paras vaihtoehto, vehkat kestävät hämärämmässäkin ja kaktus taas on ainoa, joka kestää kuumaa kevätaurinkoa, Lintumäki listaa.
Korona-aikaan pinnalle nousivat hifistit, jotka hakivat erikoisuuksia lähes hinnalla millä hyvänsä.
-Eräskin innokas tuli Turusta asti hakemaan kaksi kirjavaa peikonlehteä. Tuo korona-ajan kasviharrastus teki myös sen, että hinnat nousivat aivan järkyttäviksi. Aiemmin muutaman kympin kasvista saatettiin maksaa jopa satoja euroja. Viljelijätkin nostivat hintoja niin, ettei enää kalliita erikoisuuksia kannattanut tilata. Kasvi-innostuksella oli myös kääntöpuolensa. Harvinaisia kasveja hankkineet ryhtyivät ottamaan niistä pistokkaita ja tekemään niillä rahaa. Samaten viljelijät ryhtyivät solumonistamaan kasveja ja suuri tarjonta romahdutti hinnat ja samalla kysynnän.
-Viimeiseen puoleentoistavuoteen ei viherkasveja merkittävässä määrin mennyt kaupaksi. Nyt se markkina alkaa hiljalleen palata näin syksyn käynnistyessä, kertoo Matti Lintumäki.
Kirjavalehtiset kasvit kiinnostavat erikoisuudellaan.
Kuva Teija Loponen

Yleisimmin viherkasveja ostavat nuoret pariskunnat, jotka myös yhdessä hoitavat niitä. Sopivaa kasvia on saatettu pohtia ennakkoon ja kukkakaupassa vielä varmistellaan se sopivuutta kotiin. Joillekin on lehden muoto ja koristeellisuus tärkeitä. Kirjavalehtiset kasvit ovat yhä haluttuja. Nyt juuri Malmilla sijaitsevasta kukkakaupasta löytyy muun muassa jänniä kalanruotokaktuksia ja mustalehtistä Raven -palmuvehkaa.

-10-kesäiset pojat ovat innostuneita kaktuksista ja kyselevät aina, löytyisikö lihansyöjäkasveja, myhäilee Matti.
Niille jotka kaipaavat vihreän joukkoon väriä, Matti ehdottaa esimerkiksi flamingonkukkaa. Suosituin kukkiva purkkikasvi on kuitenkin ollut orkidea jo vuosikymmenten ajan. Niissä myös riittää värivaihtoehtoja.
Kasvien hoidossa oleellisista on kastella tarpeeksi harvoin sekä antaa kasville oikeanlaista multaa. Samoin valon määrään kannattaa kiinittää huomiota. Sekin on hyvä muistaa, että muoviruukku on vain kasvatusalusta, saviruukku on kasveille paras hengittävyytensä vuoksi. Jos käyttää muovista itsekasteluruukkua, tulee muistaa sen antaa säiliön päästä aina välillä tyhjenemään, eikä jatkuvasti lisätä vettä.
-Ei tavallisten viherkasvien kanssa mitään viherpeukaloa tarvita, muistuttaa Matti Lintumäki.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliAnni Hiekkala haluaa tuottaa kulttuurikokemuksia aivan kaikille
Seuraava artikkeliNyt suunnitellaan kiitoteille rakentamista