Anni Hiekkala haluaa tuottaa kulttuurikokemuksia aivan kaikille

Anni Hiekkala nauttii työstään Malmitalossa. Kuva Teija Loponen
Reilut puoli vuotta sitten Malmitalon lasten- ja nuorten kulttuurituottajaksi vaihtui Anni Hiekkala, jonka sydäntä lähellä ovat erityisesti nykytanssi ja nykysirkus. Niitä hän haluaisi jatkossa vähän enemmän Malmitalollekin.
Aiemmin Anni Hiekkala on työskennellyt muun muassa Circo Aerossa, Helsingin juhlaviikoilla sekä Tanssin talossa, jossa työtehtäviin kuului ohjelmiston toteutuksesta vastaaminen ja kansainvälisten vierailuesitysten tuottaminen.
-Olen vetänyt aiemmin myös Lasten taidefestivaali Hippaloita, joten lapset ovat entuudestaan tuttuja kulttuurin saralla. Juuri siksi tätä paikkaa hainkin, koska kohderyhmänä ovat juuri lapset ja nuoret. Tehtävä tuntui omannäköiseltä, Anni kertoo.
Anni Hiekkala kertoo olevansa varsin kehittämisorientoitunut tyyppi ja toivoo voivansa sitouttaa kaikki alueen toimijat enemmän yhteen.
-Haluaisin tarjota enemmän monipuolisuutta ja nykytaidetta eri muodoissaan kouluille ja päiväkodeille. Osa tarjonnastamme toimii tosi hyvin ja sille on kysyntää, mutta muokattavaakin löytyy, hän pohdiskelee.
Malmin tapahtumakesä oli Annille todella iloinen yllätys onnistumisen suhteen.
-Siis sen suhteen, miten paljon kävijöitä lopulta oli ja kuinka iloisia ihmiset olivat, että kesäkaudellakin on monenlaista tasokasta tarjontaa eri-ikäisille. Hyvää palautetta tuli myös siitä, että tapahtumakesän ohjelmiin oli helppo tulla Ala-Malmin puistoon, kun sinne saattoi saapua koko perheeellä lemmikit mukana, tai erilaisilla kokoonpanoilla ja lähteä pois kun halusi.
Anni Hiekkala kertoo muutenkin yllättyneensä positiivisesti siitä, miten paljon alueen ihmiset käyttävät Malmitalon palveluita.
-Meillä kulttuurituottaja Pirjo Soinisen kanssa todella riittää paljon töitä, mutta enemmänkin ohjelmaa voisi olla, jos vain olisi resursseja. Sisältötoiveita tulee jonkin verran, mutta enemmän aikuispuolella. Toisaalta kyllä lapsiperheiltä tulee toiveita, etenkin Pikku Kakkosen hahmot ovat toivottuja esiintyjiä. Itse haluaisin tuoda niiden rinnalle myös entuudestaan tuntemattomia esiintyjiä, Hiekkala toteaa.
Taideopetuksen puolella lähinnä toivotaan, että päiväkotilasten ja koululaisten aikataulut pidettäisiin ennallaan.
-Meidän noin 50 taidetapahtumaa täyttyvät aina helposti. Toisaalta itse vähän pohdin, että ovatko osallistujat aina samoja päiväkoteja ja kouluja, joissa osataan oikeaan aikaan olla ilmoittautumassa mukaan. Jäävätkö aina samat tahot tapahtumien ulkopuolelle? Miten heihin saisi kontaktia? Avoimen toiminnan osalta maahanmuuttajataustaiset osallistuvat niihin harvemmin, joten siihenkin haluaisin kehittää jotain, Hiekkala pohtii. Kaikkiaan lasten kulttuurin taso on hyvä ja tarjonta korkealaatuista.
-Olen tosi ylpeä kaikista taiteilijoista ja ohjelmista, joita voimme Malmitalolla kävijöille tarjota. Jos lisäresursseja löytyisi niin rahoitukseen kuin henkilöresursseihin, haluaisi Anni laajentaa taidekasvatusohjelmaa, jalkauttaa sitä kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin ja tarjota vielä enemmän perhetapahtumia.
-Lisäisin sirkusta ja kansainvälisiä esiintyjiä. Nuorille Anni toivoisi keksivänsä uutta vetovoimaista tarjontaa, nyt eniten mukaan houkuttavat Cosplay -tapahtumat.
Anni Hiekkala nauttii työstään ja toteaa, että tuottamiseen ei kyllästy, jokainen päivä kun on erilainen. Alalle hän osui sattumalta. Vaasaan muutettuaan, hän huomasi Seinäjoella alkavan kulttuurituotannon koulutusohjelman ja haki sinne.
-Suorittaessani musiikkipainotteisen, sosiaalikulttuurisen työn kurssin huomasin, että tuottaminen onkin houkuttelevaa. Tein päättötyön Circo Aerolle, josta sitten löytyi ensimmäinen työpaikkakin. Anni on itse harrastanut muun muassa jazz- ja discotanssia, sekä opiskeluaikana laulua ja kitaransoittoa sekä vähän saksofoniakin. Tähänastisen puolen vuoden työrupeaman huippuhetki oli juuri kesätapahtuma ja nähdä siellä, kuinka Palefacen yleisössä oli väkeä ikähaitarilla 0-80 vuotta.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliSisarukset pääsevät samaan kouluun ja koulua ei tarvitse vaihtaa
Seuraava artikkeliViherkasveilla uutta ilmettä kotiin