Keskikesän juhlaa

Tänään keskiviikkona vietetään kesäpäivänseisausta, jolloin päivä on pisimmillään. Asian ikävä puoli on se, että siitä päivät alkavatkin taas hiljelleen lyhentyä. Kesäpäivänseisaus tarkoittaa myös keskikesän juhlan, juhannuksen koittamista. Tämä viikko on useimmilla työtä tekevillä vähän lyhyempi, monella työpaikalla perjantai on perinteisesti vapaapäivä. Tosin on myös valtava määrä aloja, joilla töissä uurastetaan juhannuksena ja kaikkina muinakin juhlapyhinä.
Juhannus on liputuksen kannalta vuoden erikoisin ajankohta. Lippu nostetaan salkoon juhannusaattona illalla kello 18 ja sitten se saakin liehua juhannusta viettävien ilona aina juhannuspäivän iltaan kello 21 asti. Poikkeavan pitkää liputusta ei kuitenkaan toteuteta suoranaisesti juhannuksen kunniaksi, vaan 24.6. vietetään Suomen lipun päivää. Siniristilippumme vahvistettiin virallisesti jo toukokuussa 1918, mutta vasta vuonna 1927 juhannuksesta tuli epävirallisesti Suomen lipun päivä ja virallisesti 1934. Sinivalkoinen lippumme onkin nyt riemukkaasti liehunut myös Huuhkajien kannattajien käsissä Olympiastadionilla.
Kuluva viikko on vedenjakaja kesälomien suhteen. Yhä edelleen varsin moni käynnistää lomanviettonsa juhannuksesta ja heinäkuussa merkittävä osa suomalaisista viettää lomaansa. Nyt kesäkuussa koululaisille on ollut tarjolla lukuisia kesäleirejä ja päiväleirejä, mutta juhannuksen jälkeen silläkin rintamalla hiljenee. Kotikulmilla lomailevien koululaisten iloksi Viikin kirjastossa on tarjolla kerran viikossa ilmainen leffaelämys. Pihlajamäen nuorisopuistossa voi viettää aikaansa skeittiparkissa, graffitiseinällä tai muissa aktiviteeteissa ja sen vetäjät ovat myös järjestäneet 9-13-vuotiaille päiväretkiä, joista viimeinen tehdään Suomenlinnaan ensi viikolla.
Mekin Koillis-Helsingin Lähitiedossa lomailemme tuttuun tapaan heinäkuussa. Yksi lehti kuitenkin heinäkuun puolella tehdään, eli 5.7. paikallislehtemme ilmestyy koteihin ja sitten koittaa kuukauden lomatauko. Lopuksi vielä lämpimät onnittelut: Tapaninkyläläinen kansanedustaja, ensihoitaja-poliisi Mari Rantanen on nousemassa Perussuomalaisten puolueesta uudeksi sisäasiainministeriksi.
Liput liehumaan juhannuksen ja Suomen lipun päivän kunniaksi!
Edellinen artikkeliKolme ukrainalaisnaista yhdisti voimansa Malmilla
Seuraava artikkeliInfo-nappi auttaa heikkonäköisiä