Kolme ukrainalaisnaista yhdisti voimansa Malmilla

Nataliya German kertoo konvehtien maistuvan ukrainalaisille. Delice-tuotteita valmistava tehdas sijaitsee Harkovassa. Kuva Teija Loponen
Suomessa jo 23 vuotta asunut Nataliya German, sekä sodan alettua pakolaisina Harkovasta tänne tulleet sukulaiset, juristi-sisko Genna ja eläinlääkäri -serkku Oksana perustivat Malmintorin kauppakeskukseen pienen ukrainalaisten ruokien ja herkkujen kaupan.
Ukrainalaiset asiakkaat ovat olleet innoissaan siitä, että heille tuttuja elintarvikkeita tutunnäköisine pakkauksineen on nyt saatavilla Suomessakin. Nataliya kertoo itseään koskettaneen kovasti pienen ukrainalaispojan riemu, tämän sanoessa isälleen kasvot loistaen, että tämähän on kuin kotona. Jyväskylässä aikoinaan opiskellut IT-alan asiantuntija Nataliya German sai jokin aika sitten yhteydenoton yrittäjä Heikki Kasevalta, jonka oli joskus tavannut Kauppakamarin tilaisuuksissa. Kaseva oli kertonut haluavansa auttaa ukrainalaispakolaisia ja tarjonnut edullisin vuokraehdoin pientä kauppatilaa Malmintorilta.
-Ensin ajattelin laittaa asiasta ukrainalaisten ryhmään viestiä, mutta sitten kysyinkin siskoltani ja serkultani, kiinnostaisiko heitä perustaa kanssani herkkukauppa. Suomesta on vaikea löytää meille tuttuja ruoka-aineita ja herkkuja. Tahtoa löytyi ja niin ryhdyimme tekemään liiketoimintasuunnitelmaa ja etsimään elintarvikkeiden maahantuojia, kertoo Nataliya German.
Suoraan Ukrainasta on tuotteita vaikea tuoda, joten te tulevat lähinnä Saksan, Viron ja Latvian kautta, joihin maahantuojat olivat jo olemassa. Tosin juuri nyt odottelemme Ukrainasta kanamakkaroita, joita on luvassa varsin laaja valikoima.
-Meillä on joissakin asioissa aika erilainen maku suomalaisiin nähden. Me emme esimerkiksi käytä leivonnaisissa lainkaan kaardemummaa ja sellaista pullaa täältä on vaikea löytää. Myös keksit meillä ovat vähän eri makuisia ja makeiset makeampia, listaa Nataliya makutottumusten eroja. Erityisen iloinen Oksana on kotikaupunkinsa Harkovan suklaatehtaan makeisista, joita hyllyiltä löytyy laaja valikoima.
-Tavoitteemme on, että kaikki olisi Ukrainassa valmistettua, mutta vielä siihen ei ole päästy. Esimerkiksi tomaattisäilykkeitä ja paahdettua tattaria ei vielä ole saatu kotimaisena valmisteena. Sen sijaan meille tärkeää auringonkukansiemenistä valmistettua öljyä meillä on jo myynnissä, se on huomattavasti voimakkaamman makuista kuin suomalainen auringonkukkaöljy, valaisee Nataliya.
Asiakkaiden toiveissa olisivat vielä maitotuotteet, etenkin rahka, joka sekin poikkeaa paljon suomalaiskauppojen hyllyistä löytyvistä.
-Ja Kiova-kakkua on toivottu. Se on aika kallis, mutta jos sitä todella halutaan, niin kyllä yritämme sitäkin valikoimiimme saada, Nataliya German lupaa.
-Tänne on tultu aika kaukaakin ostoksille. Siksi hyllyt ovat välillä vähän tyhjinä. Kanamakkarat tullaan varmasti myös viemään käsistä. Olemme äärettömän iloisia, että myös malmilaiset ovat uskaltautuneet kauppaamme ja kokeilemaan tuotteitamme. Kolmikon on tarkoitus saada kauppa menestymään niin, että he pystyisivät kaikki työllistymään siinä.
-Sen jälkeen olisi tarkoitus laajentaa tätä kauppaketjuksi Suomessa ja pystyä työllistämään muita ukrainalaisia pakolaisia. Haluaisimme laajentua myös ulkomaille sekä tarjota maahantuojina ukrainalaista valikoimaa suomalaisille kaupoille. Kauppamme nimi Sopilka tarkoittaa ukrainalaista nokkahuilun tapaista kansallissoitinta. Nimi luo myös uskoa rauhanomaiseen ja iloiseen elämään, jota me kaikki kaipaamme.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliMalmin Teboililla käydään jo kolmessa polvessa
Seuraava artikkeliKeskikesän juhlaa