Malmin raitilta ja radan varresta

Tekijän akvarelli Malmin vanhasta asemasta on päässyt kirjan kansikuvaksi.
Ensio Aallon toinen elämänkirja
Muutaman vuoden tauon jälkeen kuvataiteilija Ensio Aalto on julkaissut toisen kirjansa nuoruusvuosiensa Malmista ja Tapanilasta.
Osuvasti 40-sivuisen lukemattomia upeita akvarelleja ja ”Enskan” muistoja sisältävän teoksen nimi onkin Malmin raitilta ja radan varresta. Kirjan alkusanoissa tekijä viittaa Malmin Ormusmäessä sijainneeseen kivitaloon, jossa hän sai viettää elämänsä ensivuodet ennen muuttoa Tapanilaan. Upea akvarellitallennus lapsuudenkodista on samalla osa mennyttä paikallishistoriaa. Malmin raitilta Enska on tallentanut muistojaan piirroksin ja akvarellein.
Tietysti kirjasta löytyy myös Enskan mainio teos menneestä Malmin torista. Hänen työpaikkansa Malmin Hankkijalla sekä Malmin Koltekilla ovat vaikuttavin akvarellein osa sisältöä. Tekijä kuvailee myös kuvin ja sanoin Malmin ja Tapanilan välistä radanvartta, menneine polkuineen. Malmin menneisyyteen vahvasti leimautuneet ravintolat Tillikka ja Malmin Kesti nousevat hienosti esille kirjan sivuilta. Virkistyspuolta tarjoaa letkeä kuva Malmin uimarannasta, ja tekijän muistot sinne tehdyistä uimareissuista.
Ensio Aalto on taitava pitkän linjan taiteilija. Hän on antanut myös panoksensa aina kansikuviin asti kahtena viime vuotena ilmestyneisiin MaTaPuPu-albumeihin. Kotiseutunälkäiset voivat saada Aallon kirjan makusteltavakseen tilaamalla sen hintaan 19,90 kustantajan kotisivulta osoitteesta BoD.fi / kirjakauppa, ja sieltä hakusanalla Ensio Aalto. Kirjan voi myös tilata kirjakauppojen, kuten Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupasta.
Heimo Laaksonen
Edellinen artikkeliAlppikylän ja Suutarilan kuntoportaat käytössä
Seuraava artikkeliMeluesteet yhä rakentamatta