Sokerisiskojen kirje 2023 valituksi tuleville kansanedustajalle

Hyvä kansanedustaja
Onnittelut valinnastasi kansanedustajaksi! Kiitos kun lupaudut paneutumaan ja tekemään hyvää työtä Suomen ja meidän suomalaisten parhaaksi. Tiedätkö, minkälaista on olla suomalainen eläkeläinen, vanha, vanhus, seniori ja niin poispäin. Me eläkeläiset olemme virkeitä, luotettavia ja ahkeria vapaaehtoistyöntekijöitä… Emme valita, koska kaikki on hyvin, tai riittävän hyvin. Kaikki eivät ehkä ymmärrä, että eläkeläisten totuus on useimmiten aivan toinen. Mitä on olla vanha? Silloin on yleensä ainakin joitakin vaivoja ja sairauksia, sen lisäksi liian monet joutuvat elämään miltei olemattomalla eläkkeellä, joka kutistuu vuosi vuodelta. Kulut vaan lisääntyvät sairauksien ja avuntarpeiden kasvaessa.
Mielestämme Suomessa on milteipä häpeällistä se, miten vanhusten asioita hoidetaan moneen eurooppalaiseen maahan verrattuna. Mitä pidempään on eläkkeellä, sen huonommaksi eläke ja eläkeläisen asema muuttuu. Vaikka olemme koko työikämme tehneet täysipäiväistä työviikkoa 40-50 vuotta ja jopa ylikin. Kuitenkin vuosi vuodelta eläkettämme pienennetään taitetulla indeksillä. Tässä ei ainakaan mikään yhdenvertaisuus kohtaa palkansaajiin nähden. Kun hinnat nousevat, ne nousevat myös eläkeläisille. Jo nyt eläkkeellä olevat naiset ovat aikanaan hoitaneet lapset ja kodin siinä sivussa, ja ansiotyöstä sai vain ”naisenpalkan”. Joillakin oli opiskelu vielä tämän kaiken päälle, vuorokauden ollessa silloinkin 24 tunnin pituinen. Sokerisiskojen mielestä yksin kotona asuvat eläkeläiset olisi huomioitava erikseen, varsinkin pelkän oman työeläkkeensä turvin elävät, jotka eivät saa puolisosta mitään eläkettä.
Pieneläkeläisten kuulee keskustelevan myös halukkuudesta kieltäytyä indeksikorotuksesta, jotta pääsisivät aikanaan edes osittaisen kansaneläkkeen piiriin. Tällaista keskustelua emme toivoisi kuulevamme. Vaikka kirjeemme vaikuttaa negatiiviselta, emme eläkeläisenä lannistu, olethan hoitamassa myös meidän eläkeläisten asioita. Luotamme sinuun. Koillisen asukkaat, kuten me Sokerisiskot, toivomme sinulta kutsua kahville luoksesi Eduskuntaan. Ei mitään suurempaa kiirettä, ehdimme odottamaan ainakin hetken. Terveisin Sokerisiskot